crystal frontier έγραψε:Θέματα επαναληπτικής εξεταστικής- Σεπτέμβριος 2013 (Η εξέταση έγινε Φεβρουάριο)
Είχε τρεις ερωτήσεις, υποχρεωτικές και οι τρεις. Η πρώτη έπιανε 10 μονάδες και η δεύτερη και η τρίτη από 5.
1.Πολύ περιληπτικά η 1 είχε ως εξής
σε ένα δείγμα 500 ατόμων (250 γυναίκες-250 άνδρες) μετρήθηκαν 2 μεταβλητές με δύο διαφορετικές κλίμακες 10 ερωτήσεων η καθεμία. (Οι μεταβλητές ήταν οι παραδοσιακές αξίες και μία άλλη σχετική με απόψεις για επαγγέλματα(δεν θυμάμαι καλά)).
Έδινε Μέσο όρο, τυπικές αποκλίσεις, Εύρος, διάμεσο, διασπορά και για τις δύο μετρήσεις καθώς και δείκτη συνάφειας μεταξύ των δύο μετρήσεων, ο οποίος ήταν αρνητικός και μάλιστα ζήταγε να πούμε ποιος δείκτης είναι.(pearson r)
Με βάση τα παραπάνω
α.Ζήταγε να σχεδιάσουμε και να ονομάσουμε την καμπύλη για καθεμία από τις δύο μετρήσεις. (πχ ασύμετρη δεξιά, δικόρυφη συμμετρική κτλ)
β.Zήταγε τη διασπορά και των δύο και κάτι σχετικό με την ιδιότητα της διαμέσου να χωρίζει τις τιμές της κατανομής στη μέση (50% των τιμών άνω και 50% κάτω από τη διάμεσο)
γ.Ζήταγε να βρούμε το Σ(ΧΥ) χωρίς να δίνει αναλυτικά τις τιμές της κατανομής αλλά έπρεπε να το βρούμε από τον τύπο του pearson r, τον οποίο έδινε στο τυπολόγιο, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες γνωστές τιμές στον τύπο.
δ.Έλεγε να ερμηνεύσουμε το ''παράδοξο'' αποτέλεσμα της συνάφειας μεταξύ των δύο μεταβλητών. (Μάλλον ότι κανονικά αναμενόταν θετική συνάφεια κτλ ??)
2. Έδινε καμιά δεκαριά συνάφειες όπως αυτές 0,41 0,441 0,42 0,431 0,440 και ζητούσε να πούμε ποια είναι η μεγαλύτερη, ποια η μικρότερη και ποια η μεταξύ τους διαφορά. Π.χ. Η μεγαλύτερη είναι η 0,441 η μικρότερη 0,41και η μεταξύ τους διαφορά 0,031.
3. Eίχε ένα πινακάκι με συνάφειες δύο μεταβλητών, μας έδινε τον δείκτη Φ=0,56 και έλεγε να ερμηνεύσουμε τη συνάφεια. Έπρεπε να απαντήσουμε π.χ. ότι η συνάφεια είναι θετική κρίνοντας από τις τιμές στα φατνία του πίνακα, μέτρια-σχετική συνάφεια και γενικά να εξηγήσουμε τα αποτελέσματα.
Καλή επιτυχία!!!
Να διορθώσω πως στην 2η ερώτηση η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη και μικρότερη τιμή καθώς κάνουμε λόγο για συνάφειες, επομένως οι αριθμητικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους δεν έχουν καμία σημασία. Επομένως η διαφορά είναι 0. Αυτό είπε την την Παρασκευή αμέσως μετά την εξέταση. Όταν είπε την απάντηση, έμεινα με το στόμα ανοικτό, καθώς δεν είχα καν προσέξει ότι οι δείκτες αυτοί αφορούσαν δείκτες συνάφειας....... Προσωπικά, θεωρώ ότι τα θέματα του ήταν κουλά και δεν έδειξε τρομερή διάθεση, μέσα από τα θέματα του, να βοηθήσει.