
Και πάμε τώρα στην ίδια τη
Φιλοσοφική Σχολή, ένα από τα μεγαλύτερα κτήρια στην χώρα...

Kατ΄αρχάς, η θέση της Φιλοσοφικής στο χάρτη και τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, για να ξέρουμε τι μας γίνεται (προσοχή, είναι μεγάλη εικόνα):

(H ίδια εικόνα προσφορά και
χωρίς σχεδιαγράμματα)
Πιο αναλυτικά τώρα, τέσσερεις όψεις από κάθε πλευρά.
Δυτική πλευρά και κύρια είσοδος, σημεία ενδιαφέροντος:
1) Η πρώτη στάση του εσωτερικού λεωφορείου για την Φιλοσοφική.
2) Σκάλες προς την είσοδο 5.
3) Προς την είσοδο 4 στον πέμπτο (ελαφριά ανηφόρα)
4) Η είσοδος 5 στον τέταρτο.
5) Το μεγάλο αίθριο του κτηρίου, εξασφαλίζει συνεχή φυσικό φωτισμό για μεγάλο του μέρος. Φτάνει κανείς σ' αυτό απλά αν προχωρήσει ευθεία μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και ανεβαίνοντας κάποια σκαλιά. Είναι κομβικό σημείο καθώς από εκεί μπορεί να πάει κανείς οπουδήποτε στην σχολή.
6) Ο υπαίθριος χώρος του εσωτερικού κυλικείου στον 4ο όροφο.
7) Το μεγάλο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της σχολής (AULA). Πρόσβαση αριστερά της κύριας εισόδου της σχολής.
8) Η κύρια είσοδος.
9) Η δεύτερη στάση για την Φιλοσοφική, κοινή για εσωτερικό, 250, Ε90.
10) Η οδός Κρήτης. Εκεί υπάρχουν συγκεντρωμένα αρκετά βιβλιοπωλεία-φωτοτυπάδικα. Άμεση πρόσβαση από την είσοδο για πεζούς δίπλα ακριβώς στην στάση (10).
11) Το τέρμα του λεωφορείου 608. Ξεκινάει από Γαλάτσι, περνάει από Ακαδημίας και Ευαγγελισμό και καταλήγει στο εν θέματι σημείο.
12) Η κεντρική πύλη Ζωγράφου, ανοιχτή όλο το 24ώρο για πεζούς και μέχρι τις 17:00 για οχήματα.
Διαδρομές. Οι δυο διαδρομές που έχω χαράξει, είναι ίσως οι πρώτες που πήραμε οι περισσότεροι με το φτάσαμε σ' αυτόν τον λαβύρινθο... Η
κόκκινη κάνοντας δεξιά μετά την πύλη, μας οδηγεί στην κεντρική είσοδο της σχολής. Η
πράσινη προχωρόντας ευθεία στην ανηφόρα, μας οδηγεί στην είσοδο πέντε και στο πίσω μέρος της σχολής... Ανάλογα λοιπόν με το ποιο σημείο της σχολής θέλει να πάει κανείς, ακολουθεί και την αντίστοιχη διαδρομή.
Νότια πλευρά και σημεία ενδιαφέροντος: 
1) Η δεύτερη στάση για την Φιλοσοφική, κοινή για εσωτερικό, 250, Ε90.
2) Το μεγάλο αμφιθέατρο εκδηλώσεων της σχολής (AULA). Πρόσβαση αριστερά της κύριας εισόδου της σχολής.
3) Η κύρια είσοδος της σχολής.
4) Ο παιδικός σταθμός της σχολής, για τα παιδιά του προσωπικού.
5) Το εστιατόριο της σχολής, κοινό για όλη την πανεπιστημιούπολη.
6) Είσοδος προς εστιατόριο, καφετέρια και κυλικείο.
7) Θέσεις στάθμευσης.
8) Ο υπαίθριος χώρος του εσωτερικού κυλικείου στον 4ο όροφο.
9) το πρώτο μικρό αίθριο της σχολής. Βρίσκεται στον 7ο, και παραπλεύρως υπάρχει πρόσβαση στην ταράτσα της σχολής από όπου και
η επιβλητική θέα σε όλο το λεκανοπέδιο...10) Η πρώτη στάση του εσωτερικού λεωφορείου για την Φιλοσοφική.
11) Το μεγάλο αίθριο της σχολής, η καρδιά του κτηρίου.
12) Παράδρομος πέριξ της σχολής, οδηγεί απευθείας στην κάτω πλευρά του κτηρίου.
Ανατολική πλευρά, σημεία ενδιαφέροντος: 
1) Η πρώτη στάση του εσωτερικού λεωφορείου για την Φιλοσοφική.
2) Η είσοδος 3 στο μουσείο. Στο σημείο υπάρχει και χώρος στάθμευσης,
3) Το φαρμακείο και ιατρείο της σχολής. Από την εξωτερική πλευρά του κτηρίου, επί του παραδρόμου, δίπλα στην είσοδο τροφοδοσίας του εστιατορίου. Διαθέτουν πολύ βασικές μόνο δυνατότητες, κυρίως για πρώτες βοήθειες και συνταγογράφηση, καθώς και υποστήριξη φοιτητών ΑΜΕΑ.
4) η δεύτερη είσοδος του εστιατορίου, παράπλευρα της κεντρικής εισόδου της σχολής στον 2ο όροφο. Οδηγεί στον δεύτερο όροφο του εστιατορίου που αντιστοιχεί στον πρώτο όροφο της σχολής (απροσπέλαστος για το κοινό).
5) Η κεντρική είσοδος της σχολής στον δεύτερο όροφο.
6) Θέσεις στάθμευσης.
7) Θέσεις στάθμευσης δικύκλων (μπαριέρες), καθώς και η είσοδος για την καφετέρια/κυλικείο και εστιατόριο της σχολής.
8) Η δεύτερη στάση για την Φιλοσοφική, κοινή για εσωτερικό, 250, Ε90.
9) To ένα από τα δυο μικρά αίθρια της σχολής, άνωθεν του εσωτερικού μουσείου.
Κόκκινο βελάκι: Η διαδρομή προς την είσοδο 3, στο μουσείο.
Βόρεια πλευρά, σημεία ενδιαφέροντος: 
1) Η πρώτη στάση του εσωτερικού λεωφορείου για την Φιλοσοφική. Δίνει πρόσβαση στις πίσω εισόδους του 3ου, 4ου και 5ου ορόφου. Προσοχή, στο συγκεκριμένο σημείο ΔΕΝ κάνουν στάση τα 250, Ε90. Αν θέλετε να έρθετε εδώ με αυτά τα δυο, θα πρέπει να κατέβετε στην αμέσως προηγούμενη στάση (Φυσικό) και να περπατήσετε γύρω στα 300 μέτρα στην κατηφόρα.
2) Η είσοδος 3 για το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Βγάζει απευθείας στο εσωτερικό
μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο, και από εκεί στον 4ο και στο υπόλοιπο κτήριο. Γύρω στα 400 μέτρα από την στάση του εσωτερικού.
3) Η είσοδος 4 για το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Βγάζει στον 5ο όροφο, και στο σημείο υπάρχουν και προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για αναπηρικά αυτοκίνητα.
4) Χώρος στάθμευσης για δίκυκλα (έχει μπαριέρες στο σημείο).
5) Σκάλες προς την είσοδο 5.
6) Η είσοδος 5 για το κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Βγάζει στον 4ο όροφο.
7) Η δεύτερη στάση για την Φιλοσοφική, κοινή για εσωτερικό, 250, Ε90. Δίπλα της ακριβώς, υπάρχει και είσοδος στην Πανεπιστημιούπολη μόνο για πεζούς.
Κόκκινο βελάκι: Προς κεντρική πύλη/έξοδο/Ζωγράφου.
Κίτρινο βελάκι: Προς Θεολογική Σχολή/Καισαριανή, Ιλίσια.
Πράσινο βελάκι: Η κατηφόρα παράπλευρα της σχολής οδηγεί στο πίσω μέρος του εστιατορίου, Ιατρείο, παιδικό σταθμό, χώρους στάθμευσης.
Μπλε βελάκι: Προς σχολές θετικών επιστημών.
Μαύρο βελάκι: Προς υπόγεια έξοδο/τέρμα λεωφορείων 220/221/235 προς Ακαδημίας.
Let's go inside...

Χάρτης γραφείων: Στην κύρια είσοδο και στα αριστερά όπως μπαίνοντας, υπάρχει μια μεγάλη γυάλινη επιγραφή όπου φαίνεται αναλυτικά που βρίσκονται οι γραμματείες του κάθε τμήματος καθώς και άλλα γραφεία και σημεία ενδιαφέροντος μέσα στο κτήριο. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ακόμα, κάποια πράγματα εμφανώς έχουν αλλάξει (π.χ. τα αμφιθέατρα αναφέρονται ακόμα με το διψήφιο αριθμό του παλαιού συστήματος αριθμοδότησης) αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμη υπό την έννοια ότι έχει αρκετή ποσότητα πληροφορίας συγκεντρωμένη. Την παραθέτω για άμεση σταχυολόγηση:

Βιβλιοπωλείο:
Όπως μπαίνουμε στο κτήριο συναντάμε το βιβλιοπωλείο της σχολής. Εκεί μπορούμε να παραλάβουμε ορισμένα από τα βιβλία των μαθημάτων καθώς και να αγοράσουμε γραφική ύλη.

Στα αριστερά και στο βάθος υπάρχει το μεγάλο αμφιθέατρο εκδηλώσεων, γνωστό και σαν AULA. Εκεί γίνεται η τελετή υποδοχής των πρωτοετών, διάφορες ομιλίες και εκδηλώσεις καθώς και οι γενικές συνελεύσεις.


Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στον τύποις δεύτερο όροφο. Προχωρόντας βρίσκουμε δυο μηχανήματα ανάληψης μετρητών (2), της Εθνικής και της Αγροτικής αντίστοιχα. Το θυρωρείο (3) και δίπλα το πρώτο σετ τριών ασανσέρ (1).

Λίγο παρακάτω συναντάμε το φωτοτυπίο της σχολής (2) και δίπλα το επόμενο σετ (1) τριών ακόμα ασανσέρ.

Από την δε απέναντι πλευρά, υπάρχει το γραφείο ΕΛΤΑ της σχολής (1), κυλικείο (2) καθώς και το εντευκτήριο προσωπικού (3).

Προχωρόντας ακόμα περισσότερο και ανεβαίνοντας τις σκάλες, φτάνουμε στο μεγάλο αίθριο, την καρδιά ουσιαστικά της σχολής, που χρησιμεύει παράλληλα και σαν αμφιθέατρο για διάφορες εκδηλώσεις και ενίοτε και συναυλίες. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να κατευθυνθεί οπουδήποτε.
Στα δεξιά πάντως και ανεβαίνοντας βρίσκουμε και την
επιστασία του κτηρίου:

Χάρτης ανελκυστήρων και κλιμακοστασίων:Η σχολή έχει συνολικά τέσσερα σημεία όπου βρίσκονται ανελκυστήρες-ασανσέρ καθώς και πέντε σημεία όπου βρίσκονται κλιμακοστάσια-σκάλες. Πιο αναλυτικά, στην εικόνα διακρίνονται και τα δυο, σκάλες υπάρχουν δίπλα σε κάθε ασανσέρ, καθώς και σε ένα πέμπτο σημείο, στο μεγάλο αίθριο. Πιο αναλυτικά:

1) To πρώτο μεγάλο κλιμακοστάσιο του κτηρίου. Εξυπηρετεί όλο το μπροστινό μέρος και μέχρι τον 7ο όροφο.
2 + 3) Η κύρια είσοδος της σχολής. Ναι, και εδώ υπάρχουν σκαλιά!
4) Τα πρώτα 4 ασανσέρ αμέσως μετά το θυρωρείο στην κεντρική είσοδο στον δεύτερο όροφο είναι τα πρώτα που συναντά κανείς μπαίνοντας στο κτήριο, και προφανώς και τα πρώτα που συμφορίζονται. Αποφύγετέ τα

Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι από πάνω υπάρχει μια επιγραφή που λέει «1ος όροφος». Κι όμως, βρίσκεστε στον 2ο... Ο πρώτος όροφος του κτηρίου κάποτε είχε εγκαταστάσεις απασχόλησης, με τραπεζάκια πινγκ-πονγκ κτλ, ενώ έδινε και άμεση πρόσβαση στο εστιαστόριο.
5) Κλιμακοστάσιο από τον 3ο όροφο μέχρι και τον 9ο. Καταλήγει δίπλα στο σπουδαστήριο του αγγλικού, ενώ φωτίζεται από ένα μικροσκοπικό αίθριο (το τέταρτο από τα συνολικά τέσσερα του κτηρίου).
6) Κλιμακοστάσιο που οδηγεί από τον 4ο όροφο στον 9ο.
7) Οι σκάλες τις εισόδου 3 στον τρίτο. Αξιοσημείωτο ότι αν και η είσοδος βρίσκεται στον τρίτο, δεν οδηγεί πουθενά σ' αυτόν τον όροφο, εκτός από το μουσείο. Με τις σκάλες πάει κανείς στον τέταρτο, και από εκεί στο υπόλοιπο κτήριο.
8) Η είσοδος 3 στον 3ο όροφο.
9) Η δεύτερη ομάδα ασανσέρ του τέταρτου, αυτό βρίσκεται μεταξύ του μεγάλου αιθρίου και του αιθρίου του μουσείου. Αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι από τα 4 συνολικά, το ένα (το τρίτο από αριστερά) έχει πρόσβαση μόνο μέχρι τον 8ο όροφο, ενώ ένα ακόμα (το τέρμα δεξιά) είναι μόνο για το προσωπικό καθαριότητας, αλλά αρκετά συχνά το αφήνουν ξεκλείδωτο και για τους φοιτητές.
10) Η είσοδος 4 στον 5ο όροφο.
11) Η είσοδος 5 στον 4ο όροφο.
12) Στο δεύτερο σετ ασανσέρ βρίσκεται κοντά στην είσοδο πέντε. 4 ασανσέρ, από τα οποία πάντα κάποιο-α χαλασμένο-α τις ώρες αιχμής...
13) Το μεγάλο κλιμακοστάσιο στο κεντρικό αίθριο, οδηγεί από τον τέταρτο μέχρι τον ένατο όροφο.
14) Η πορεία που αν ακολουθήσει κανείς, οδηγεί με τις σκάλες από τον δεύτερο όροφο και την είσοδο της σχολής, μέχρι τον τέταρτο και το μεγάλο αίθριο.
15) Τα επόμενα 4 ασανσέρ, δίπλα ακριβώς στο φωτοτυπείο της σχολής. Παρόλο που ανεβαίνουμε αρκετά σκαλιά μέχρι να φτάσουμε σ' αυτά, ωστόσο παραμένουμε στον δεύτερο όροφο.
Μπλε επιφάνεια: Σε αυτό το σημείο και σε συνολικά 4 όροφους (9ο έως 6ο) είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα σπουδαστήρια. Δείτε σχετικά και τον χάρτη γραφείων παραπάνω (
λινκ).
Γενικές συμβουλές ειδικά για τα ασανσέρ της Φιλοσοφικής: >Πατάτε ΜΟΝΟ το κουμπί της κατεύθυνσης που θέλετε να πάτε. Αν πατήσετε και τα δυο, ναι μεν θα σταματήσει κάποιο, αλλά απλά θα καθυστερήσετε και τους εαυτούς σας αλλά και τους άλλους που μετακινούνται προς την αντίθετη...
>Μην σταματάτε ένα ασανσέρ για να ρωτήσετε αυτούς που είναι μέσα αν πηγαίνει κάτω ή πάνω. Το κάθε ασανσέρ έχει δυο φωτεινά βελάκια από πάνω, όπου ανάλογα ποιο είναι αναμένο φαίνεται και η κατεύθυνσή του.
>Αν θέλετε να ανοίξετε ή να κρατήσετε ανοιχτή την πόρτα, μην βάζετε το χέρι στο άνοιγμα, πολύ δε περισσότερο μην προσπαθείτε να την ανοίξετε με το ζόρι. Είναι επικύνδυνο για την σωματική σας ακεραιότητα, και μπορεί και να χαλάσει και τον μηχανισμό με αποτέλεσμα να είναι άχρηστο μετά. Είτε πατήστε το αντίστοιχο κουμπί στον πίνακα ελέγχου, είτε καλύψτε με το χέρι ή άλλο αντικείμενο την ειδική αντανακλαστική επιφάνεια του φωτοκύτταρου.

>Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ασανσέρ για να μετακινηθείτε μεταξύ λίγων ορόφων μόνο, ειδικά σε ώρες αιχμής και ειδικά για κατέβασμα, εκτός αν υπάρχει λόγος. Και περισσότερο χρόνο καταναλώνετε, και καθυστερείτε όλους τους υπόλοιπους.
Αυτά προς το παρόν.
~~~~~~~~~~~~~
Για τα υπόλοιπα κτήρια και υποδομές του ΕΚΠΑ στην υπόλοιπη Αθήνα, υπάρχει διαδραστικός χάρτης στην σελίδα του, αλλά οι πληροφορίες που παρέχει είναι ελάχιστες, μόνο που βρίσκεται το κάθε κτήριο καθώς και κάποια στοιχεία επικοινωνίας. O χάρτης βρίσκεται εδώ:
http://maps.uoa.gr/Απλά επιλέγετε από την λίστα αριστερά στο κτήριο που θέλετε και σας πηγαίνει απ' ευθείας.
Συγκεντρωτικοί χάρτες: Επειδή η ανάγνωση των παραπάνω ίσως είναι λίγο κουραστική, με τόσες ξεχωριστές εικόνες, έκανα και εκδοχές με όλες τις εικόνες μαζί. Αρχικά, τo σύνολο των παραπάνω χαρτών και πληροφοριών συμπυκνωμένα σε μια μεγάλη εικόνα. Προσοχή, πολύ μεγάλες διαστάσεις, ενδέχεται να αργήσει να φορτώσει, ειδικά σε παλιούς υπολογιστές. ~9,5 ΜΒ, 7.500 x 3.500 pixel.

Το σύνολο των παραπάνω απεικονίσεων της Φιλοσοφικής:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Version in English for Erasmus and foreign students.
Map:

Points of entrance:

~~~~~~~~~~~~~~~
Οδηγίες για τις πλησιέστερες διευθύνσεις στις κεντρικές εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (για να τις βρείτε μέσω GPS):
Subject: Χάρτης Πανεπιστημιούπολης και Φιλοσοφικής-Athens University Campus mapΑντώνης Φωστιέρης έγραψε:Επειδή πολλές σχολές ακόμη μέσα στην Πανεπιστημιούπολη τελούν υπό κατάληψη, δεν είναι σίγουρο αν από τις τρεις εισόδους που γίνεται να μπεις με αμάξι (Ούλωφ Πάλμε, νεκροταφεία Ζωγράφου και είσοδος από Κατεχάκη - Καισαριανή), θα βρείς και τις τρεις ανοιχτές.
Η κεντρική (Ούλωφ Πάλμε) είναι η σίγουρη επιλογή για αύριο, δεδομένης της κατάστασης που ανέφερα ότι υφίσταται. Επομένως βάζεις στο GPS "Ούλωφ Πάλμε" και συμπληρωματικά κάτι που να δείχνει Πανεπιστημιούπολη (Ιλίσια π.χ.). Η Ούλωφ Πάλμε αρχίζει από την λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου (είναι κάθετή της) και κάποια στιγμή, ακριβώς μετά την πύλη του πανεπιστημίου, γίνεται Υμηττού, πλέον μπαίνεις Παγκράτι.
Αν θέλεις να έρθεις από την είσοδο του νεκροταφείου Ζωγράφου, θα βάλεις στο GPS "Γρηγορίου ΚΟΥΣΙΔΗ", όχι Αυξεντίου. Στο τέρμα της Κουσίδη βρίσκονται το τέρμα του 608 και το νεκροταφείο Ζωγράφου. Η Αυξεντίου έχει πάλι σχέση με τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, αλλά είναι αλλού (στα Ιλίσια) και χρησιμεύει κυρίως αν κινείσαι με τα λεωφορεία (220,221), οπότε για αύριο (αν έρθεις με αμάξι) δεν είναι επιλογή. Πάντως, δεν είμαι σίγουρος ως προς το κατά πόσον θα είναι ανοιχτή για αυτοκίνητα αύριο η πύλη στην Κουσίδη. Εκτός κι αν το παρκάρεις απ' έξω και μπεις με τα πόδια, είναι πέντε λεπτά υπόθεση.
Επίσης, μπορείς να μπεις από την πύλη στην Καισαριανή, αν φυσικά είναι ανοιχτή. Είναι στην αρχή της Καισαριανής, δίπλα ακριβώς από το παλιό στάδιο του Εθνικού Αστέρα. Στο GPS βάζεις "Εθνικής Αντιστάσεως" στην Καισαριανή, είναι στην αρχή αρχή της.
~~~~~~~~~~~~~~~

σε όλα τα συμφορουμάκια που με βοήθησαν τώρα στο τέλος με σχόλια, υποδείξεις, διορθώσεις...
Λάθη και περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν αρκετά ακόμα... κάθε feedback είναι ευπρόσδεκτο εννοείται!
Photo Credits:Bing maps
Google Maps
Kapodistriako.uoa.gr
Own Work.
All pics, texts and diagrams in the public domain, feel free to share any time and any way you like, don't even ask!