η υλη κουτσουλελου υπαρχει στο e-class
--------
η υλη κακριδη με επιφυλαξη ( να την επιβεβαιωσει οποιος ενδιαφερεται, υπαρχει ανακοινωση στον 6ο )
Στην πρώτη ενότητα συζητούμε κάποια γενικά για τον κλάδο της κοινωνιογλωσσολογίας, εξετάζοντας το περιεχόμενο του όρου, τη γένεση και την πορεία του κλάδου, το κεντρικό ζήτημα της ομοιογένειας ή, τελικά, της ετερογένειας του γλωσσικού συστήματος, τους λόγους ανάπτυξης και τους στόχους της κοινωνιογλωσσολογίας. Διακρίνουμε την κοινωνιογλωσσολογία από την κοινωνιολογία της γλώσσας και συζητούμε τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας.
αρχακης
κεφαλαιο 1 περιληπτικα εκτος απο 1.4.1, 1.6
---
μπασλής
κεφ. 2
================
Η δεύτερη ενότητα αφορά την (κοινωνιο)γλωσσική ανισότητα: βασικά θέματα που εξετάζονται είναι η γλωσσολογική αρχή της ισοτιμίας των γλωσσών, η επικρατούσα κοινωνιογλωσσική ανισότητα στην υπόσταση (status), τη δομή και τη χρήση γλωσσικών ποικιλιών (σε σχέση κυρίως με το φύλο και την κοινωνική ιεράρχηση), η ανισότητα στο επίπεδο της γλωσσικής διεπίδρασης, η ανισότητα στην εκπαιδευτική πράξη, οι τρόποι αναπαραγωγής της γλωσσικής ανισότητας και τρόποι αντιμετώπισής της.
αρχακης
3.1, 3.2, 3.3, 3.4
---
μπασλης
κεφ 9 γλωσσα φυλο
κεφ 10 οικειοτητα ευγενεια
κεφ11 γλωσσα κοινωνικη ανιστοτητα
===================
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τη συζήτηση για τη γλωσσική ποικιλότητα και τις γλωσσικές ποικιλίες. Εξετάζονται οι κυριότεροι παράγοντες δημιουργίας τους καθώς και οι βασικές κατηγορίες ποικιλότητας: οι ποικιλίες με βάση τον χρήστη (κοινωνιόλεκτοι: στη δημιουργία τους εμπλέκονται οι παράγοντες του φύλου, της ηλικίας, της κοινωνικής προέλευσης κοκ.) και με βάση τη χρήση (λειτουργικές ποικιλίες, επίπεδα ύφους: εδώ εμπλέκονται οι παράγοντες της περίστασης, του καναλιού κοκ.). Τέλος, η ποικιλότητα συνδέεται με την έννοια της επικοινωνιακής ικανότητας του Dell Hymes.
αρχακης
2.1, 2.3.1
---
μπασλής
κεφ 3 γλωσσικη διαφοροποιηση
===========
Στην τέταρτη ενότητα εξετάζονται οι τρεις πρώτες μεγάλες έρευνες του William Labov, του θεμελιωτή της κοινωνιογλωσσολογίας, με έμφαση στη μέθοδο και τα γενικότερα συμπεράσματά τους. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι έρευνες στο Martha’s Vineyard, στη Νέα Υόρκη και στο Χάρλεμ, ενώ συζητούνται επιμέρους ζητήματα που συνδέονται με αυτές: η γλωσσική αλλαγή και η σχέση της με την ποικιλότητα και το γλωσσικό «λάθος», η έννοια της γλωσσικής μεταβλητής, του εμφανούς και του αφανούς γοήτρου, η καμπύλη της υπερδιόρθωσης κ.ά.
αρχακης
2.2.1, 2.2.2, 2.2.6(ολο), 4.1, 4.2, 4.3
---
μπασλης
ΔΕΝ καλυπτει
===============
πεμπτη ενότητα
Σ’ αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται άλλοι ερευνητές και τύποι κοινωνιογλωσσικής έρευνας: ο Βasil Bernstein και η θεωρία του για τη γλωσσική σχολική αποτυχία, ο Dell Hymes και η εθνογραφία της επικοινωνίας, ο James και η Lesley Milroy και η έρευνα των κοινωνικών δικτύων.
αρχακης
2.2.5, 2.3.2, 3.5
---
μπασλης
κεφ 11 για τον bernstein
================
Η έκτη ενότητα αφορά το φαινόμενο της διμορφίας ή κοινωνικής διγλωσσίας (diglossia), όπως παρουσιάζεται από τον εισηγητή του Charles Ferguson. Εξετάζονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φαινομένου στις συγκεκριμένες γλωσσικές κοινότητες όπου μελετήθηκε, μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική (όσο ίσχυε η καθαρεύουσα ως επίσημη ποικιλία του κράτους). Αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητές του και συζητούνται οι συνθήκες δημιουργίας του και η πιθανή εξέλιξή του μέσα στον χρόνο.
αρχακης
2.4.1, 2.4.2
----
μπασλης
κεφ 6 διμορφια διγλωσσία
επισης στην υλη ειναι τα εξής
http://www.greek-language.gr/greekLang/ ... index.html
http://www.greek-language.gr/greekLang/ ... index.html
Τελευταία επεξεργασία από iris2008 και 10 Φεβ 2009, 02:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά