Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός για το εξωτερικό δεν είναι σταθερά ο ίδιος κάθε χρονιά. Όμως, εγώ έδωσα μια χρονιά, δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Εξαρτάται κατά πολύ από το γνωστικό αντικείμενο - τι ζήτηση έχει. Ο βαθμός πτυχίου συνυπολογίζεται με βάση έναν συντελεστή. Δηλαδή, γράφεις κανονικά τα τρία μαθήματα, παίρνεις έναν βαθμό στο καθένα με άριστα το 20, μετά υπολογίζεται και ο βαθμός πτυχίου με έναν συγκεκριμένο συντελεστή - νομίζω ότι κάπου αναφέρεται ποιος είναι αυτός - και βγαίνει ο τελικός επιτυχών ή η επιτυχούσα. Στην προκήρυξη αναφέρεται και πόσες θέσεις προσφέρονται, οπότε έτσι αποφασίζεται - αυτός που έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο.
Σχετικά με το χρόνο διαβάσματος, αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, νομίζω όμως ότι από το Σεπτέμμβρη και έπειτα είναι ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα που μπορείς να αφιερώσεις. Η ύλη συνήθως δε διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, αλλά τι να σου πω, μπορεί να αλλάξουν οι κανονισμοί. Καλύτερα να ρωτήσεις το ίδιο το ΙΚΥ γι' αυτό, μη διαβάζεις τζάμπα. Ωστόσο το θεωρώ δύσκολο να αλλάξει ολοκληρωτικά η ύλη, αλλά δε θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου...
Υποτροφίες ξέρω μόνο για το Μπέρμινγκχαμ ότι δίνονται - καλό θα ήταν αρχικά να αναπτύξεις μια επικοινωνία με το πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει, ώστε να συλλέγεις σιγά σιγά και τα απαιτούμενα έγγραφα. Ακόμα κι αν σε δεχτούν, μπορείς να απορρίψεις τη θέση, αν δεις και κάτι συμβεί με την υποτροφία. Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα σε ενημερώσουν τι υποτροφίες προσφέρουν. Επίσης, καλό θα ήταν να μην εστιάσεις μόνο σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά να κάνεις αίτηση σε δυο-τρία, καθώς πολλά μπορούν να συμβούν (μια γνωστή μου δεν μπόρεσε να πάει στο πανεπιστήμιο που είχε κάνει αίτηση -και την ενημέρωσαν τελευταία στιγμή (Αύγουστο) ότι δε θα γίνει το πρόγραμμα).
Τέλος, δε χρειάζεται να ξαναδώσεις εξετάσεις για να εγκριθεί η συνέχιση της υποτροφίας - ευτυχώς - μόνο να έχεις ένα καλό πλάνο.
Το Τζιόβα εννοείται και τον γνωρίζω καθώς ήταν ο επόπτης μου! Το μεταπτυχιακό μου ήταν στις Νεοελληνικές Σπουδές :)

Εκείνος σε επέβλεπε ως erasmus?