filosofiki.eu
RSS Facebook Contact
Ανακοινώσεις


Μην φοβάστε και μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για μη ενεργοποιημένους λογαριασμούς!

Αν υπάρχει πρόβλημα με την ενεργοποίηση του λογαριασμού, ενημερώστε το θέμα εδώ.


:study: Καλό διάβασμα και να προσέχετε όλοι! :goodluck:

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Εδώ μπορείτε να ανακοινώνετε οτιδήποτε αφορά το Τμήμα Προγράμματος Ψυχολογίας.

Συντονιστής: Σελήνη

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Πριν ανοίξετε νέα ενότητα ρίξτε μια ματιά μήπως αυτό που ψάχνετε υπάρχει ήδη.
Να είστε σαφείς στον τίτλο της ενότητας.
Αποφεύγετε να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή greeklish

Κανόνες Λειτουργίας Forum Φιλοσοφικής

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 01 Δεκ 2011, 12:17

TasosNt έγραψε:Είμαι τελειόφοιτος προπτυχιακός φοιτητής Ψυχολογίας στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να τοποθετηθώ επί διαφόρων ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους συνομιλητές έως τώρα, καθώς διακρίνω μία έντονη διάσταση παραπληροφόρησης.


Καλημέρα σε όλους.Δεν είμαι φοιτητής της σχολής σας και ποτέ δεν είχα φοιτήσει Ελλάδα παρόλα αυτά το παραπάνω ποστ είναι το πιο περιεκτικό που εχώ δει στο νετ για ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα του Ψυχολόγου στην Ελλάδα.

Απλά μερικές παρατηρήσεις ουσίας.Αρχικά σε ότι αφορά την πραγματικότητα στην Ελλάδα να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει ΝΠΔΔ που να διέπει και να ρυθμίζει το επάγγελμα του Ψυχολόγου και οι 2 ''σύλλογοι'' Ψυχολόγων στην Ελλάδα δλδ ο ΣΕΨ και ο ΠΨΣ δεν δεσμέουν τους αδειούχους από το νόμο με την εγγραφή τους σε αυτούς.Εκτός των άλλων οι 2 ''σύλλογοι'' είναι και σε δικαστικές διαμάχες που θίγουν την εικόνα των Ψυχολόγων στην Ελλάδα ο καθένας με δική του ατζέντα.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο και είναι επίσης απάραδεκτο η Ελλάδα να μην ακολουθεί το παράδειγμα μας στη Βρετανία όπου α) ο BPS προστατεύει επι της ουσίας τον κλάδο μας και β) επιβλέπει τις επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες της Ψυχολογίας and dont get me started με την ανυπαρξία επίσημων ειδικοτήτων στην Ελλάδα...

Είναι σαφές πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε ότι αφορά την ανάπτυξη της Ψυχολογίας και ειλικρινά απαράδεκτο εως γελοίο το γεγονός ότι επιτρέπει και αδειοδοτεί απλούς Πτυχιούχους Ψυχολογίας για να ασκήσουν το επάγγελμα του Ψυχολόγου.Να δώσω ένα παράδειγμα,στη Βρετανία χρειάστηκα 7 έτη για να αποκτήσω Chartered Psychologist status όταν στην Ελλάδα μου ζητήθηκε ΜΟΝΑΧΑ η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ και οι μεταπτυχιακοί μου τίτλοι αναγνωρίστηκαν απλά για να υπάρχουν χωρίς να υπάρχει το παραμικρό provision που να διασφαλίζει την αναγνώριση της ειδίκευσης μου σε ένα σωστό framework.

Συμπληρωματικά να αναφέρω τον νόμο 991/1979 (ΦΕΚ 278/τ. Α΄/20-12-1979) σύμφωνα με τον οποίο ΑΚΟΜΑ και σήμερα ρυθμίζεται το επάγγελμα του Ψυχολόγου στην Ελλάδα καθώς και τα της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.Ένα νόμος απαράδεκτος,παρωχημένος και σαφώς εκτός τόπου και χρόνου με την υπόλοιπη Ευρώπη και τις αναπτυγμένες χώρες.

«Για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα και για άλλες διατάξεις». [Νόμος: 991/1979 (ΦΕΚ 278/τ. Α΄/20-12-1979)]. (Πλήρες κείμενο)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν:

Άρθρο 1.
Άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
1. Η άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου επιτρέπεται μόνον στον κάτοχο της ειδικής αδείας γι αυτό, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του νόμου.

Ο Ψυχολόγος στην άσκηση του επαγγέλματός του ερευνά και αξιολογεί την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του ανθρώπου και εργάζεται με τις καθιερωμένες αρχές και μεθόδους της Επιστήμης της Ψυχολογίας για την αξιοποίηση και βελτίωσή τους.

2. Η άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του ειδικού γνωμοδοτικού Συμβουλίου όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.

3. Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Ψυχολόγου, σε επαγγελματικές ή επιστημονικές δραστηριότητες, αν δεν είναι κάτοχος της αδείας για την άσκηση επαγγέλματος του Ψυχολόγου όπως ορίζεται από τον νόμο αυτό.

Άρθρο 2.
Σύσταση Ειδικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
1. Για να κριθεί η χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου συνίσταται στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Υγιεινής) Ειδικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από:
α. Δύο Έλληνες Ψυχολόγους, καθηγητές ή υφηγητές εδρών Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο ελληνικό, που υποδεικνύονται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
β. Το Γενικό Διευθυντή Υγιεινής του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών ή το νόμιμο αναπληρωτή του.
γ. Το Γενικό Διευθυντή Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως ή το νόμιμο αναπληρωτή του υποδεικνυόμενο από τον Υπουργό Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ. Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων ή ένα μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, που έχει εξουσιοδοτηθεί απ’ αυτό.
ε. Δυο Ψυχολόγους, εξειδικευμένους σε διαφορετικούς κλάδους της Ψυχολογίας.
Γραμματέας ορίζεται υπάλληλος της Γενικής Διευθύνσεως Υγιεινής με βαθμό τουλάχιστο 6ο.
2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ορίζονται για τρία χρόνια με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.
3. Μέλη του Συμβουλίου δεν μπορούν να διορίζονται μαζί πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια ως τον τέταρτο (περιλαμβανόμενο βαθμό εξ αίματος ή αγχιστείας.
4. Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα 5 από τα 7 μέλη του.
5. Το Συμβούλιο ελέγχει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων που υποβάλλονται για την αξιολόγηση των προσόντων τους και για την διαπίστωση ότι υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Ορίζει τριμελή εξεταστική επιτροπή από μέλη του Ψυχολόγους που έχουν ειδικότητα ανάλογη με τον κλάδο Ψυχολογίας αυτού που εξετάζεται. Η επιτροπή επιλαμβάνεται μόνο των περιπτώσεων εκείνων που παραπέμπονται προς εξέταση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει Ψυχολόγος της ειδικότητας του εξεταζομένου μπορεί να ορισθεί ως μέλος της εξεταστικής Επιτροπής Ψυχολόγος της ειδικότητας αυτής που δεν είναι μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.
Το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για την χορήγηση ή όχι της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Άρθρο 3.
Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

Για την χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος Ψυχολόγου απαιτείται ο ενδιαφερόμενος:

α) Να έχει πτυχίο Ψυχολογίας ή κλάδου της ελληνικής ή ξένης Ανώτατης Σχολής της στάθμης τουλάχιστον του MASTER ή MAITRISE ή LICENCE, εφ’ όσον η LICENCE θεωρείται ως τελικό πτυχίο πανεπιστημιακών σπουδών στην χώρα που δόθηκε ή πτυχίο ισότιμο προς αυτά.
Η αναγνώριση και ισοτιμία των τίτλων ξένων Ανωτάτων Σχολών Ψυχολογίας ή κλάδου της θα γίνεται από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής.

β) Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή να βρίσκεται νόμιμα έξω από το στράτευμα ή να υπηρετεί σε αυτό.

γ) Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα, για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη ή συκοφαντική δυσφήμηση.

δ) Να είναι υγιής. Με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών καθορίζονται οι παθήσεις και βλάβες, που εμποδίζουν την χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

2. Για την απόδειξη των προϋποθέσεων της προηγουμένης παραγράφου ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει:
α) επίσημο αντίγραφο του τίτλου σπουδών
β) πιστοποιητικό στρατολογικής καταστάσεως
γ) πλήρες αντίγραφο ποινικού μητρώου
δ) πιστοποιητικό υγείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής.
ε) για τους αλλοδαπούς, απαιτείται πέρα από τα δικαιολογητικά με τα στοιχεία α, γ και δ και άδεια εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιστοποιητικό αμοιβαιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών.

3. Με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, και του ανάλογα με την κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του άρθρου 2, καθορίζονται επί πλέον των ανωτέρω και τα ειδικότερα προσόντα που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου σε διάφορους τομείς της Ψυχολογίας (Σχολικής, Κλινικής, Βιομηχανικής και λοιπών κλάδων της Ψυχολογίας).

4. Η άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου μπορεί να επιτρέπεται και σε αλλοδαπούς. Η σχετική άδεια χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, με την προϋπόθεση, ότι η νομοθεσία της αντίστοιχης Χώρας επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος και σε Έλληνες πολίτες. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των εδαφ. α, γ και δ των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

5. Με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, μπορεί να χορηγείται άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού στην Ελλάδα σε αλλοδαπούς, που έχουν τις προϋποθέσεις των εδαφίων α, γ και δ των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου, εφ' όσον οι τίτλοι σπουδών, που περιγράφονται στο εδάφιο α της παραγράφου 1 του άρθρου 3, αναφέρονται στον τομέα της Κοινωνικής εργασίας.

Άρθρο 4.
Επανεξέταση των υποψηφίων που απορρίπτονται.

Όσοι απορρίπτονται στις εξετάσεις επανέρχονται για επανεξέταση έπειτα από 6 μήνες. Όσοι απορρίπτονται δύο φορές εξετάζονται για τρίτη φορά από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφαίνεται τελικά.

Άρθρο 5.
Ανάκληση άδειας.

Η άδεια που τυχόν έχει δοθεί, ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του άρθρου 2 στις ακόλουθες περιπτώσεις :
α) Όταν δόθηκε από πλάνη ως προς την ύπαρξη των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την χορήγηση.
β) Όταν ο Ψυχολόγος, από σωματική ή διανοητική βλάβη ή πάθηση περιέλθει σε ανικανότητα για την άσκηση του επαγγέλματος.
γ) Όταν καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που αναφέρεται στη περ. γ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αυτού του νόμου.
δ) Όταν διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιεί χωρίς δικαίωμα, τον τίτλο του γιατρού ή άλλης επιστημονικής ειδικότητας, και άσχετα προς την ποινική ευθύνη του από άλλες διατάξεις.

Άρθρο 6.
Ανάκτηση άδειας.

Το δικαίωμα για άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου, όταν η άδεια έχει ανακληθεί, ανακτάται με νέα όταν δεν υπάρχουν πια οι λόγοι, για τους οποίους έγινε ή ανάκληση.
Την νέα άδεια χορηγεί ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του άρθρου 2.

Άρθρο 7.
Έργο και καθήκοντα Ψυχολόγου κατά κλάδους Ψυχολογίας.

Το έργο του Ψυχολόγου κατά κλάδους ψυχολογίας και οι προϋποθέσεις για την άσκηση των ειδικοτήτων θα καθορισθούν λεπτομερειακά με κοινές αποφάσεις τον Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και των αρμοδίων κατά Κλάδους, Υπουργών, έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του άρθρου 2.

Άρθρο 8.

Όσοι λαμβάνουν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, δικαιούνται να εγγραφούν στον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), υπαγόμενων στον έλεγχο και στην εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρο 9.
Επαγγελματικό απόρρητο.

1. Ο Ψυχολόγος πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει, ή αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση τον επαγγέλματός του.
2. Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 371 του Ποινικού Νόμου. Οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στη περίπτωση αυτή.


Άρθρο 10.

Όσοι έχουν στη δημοσίευση του νόμου αυτού τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 1, περίπτωση α του άρθρου 3 και έχουν αποδεδειγμένα ασκήσει το επάγγελμα για τρία τουλάχιστον χρόνια, απαλλάσσονται από τις εξετάσεις. Η ύπαρξη των προϋποθέσεων κρίνεται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του άρθρου 2.
2. Το ίδιο ισχύει και για όσους στην δημοσίευση του νόμου έχουν Πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής των πανεπιστημίων Αθηνών Θεσ/νίκης και Ιωαννίνων, διδακτορικό δίπλωμα από τα Πανεπιστήμια αυτά με διατριβή σε σαφώς ψυχολογικό θέμα διετής σπουδές Ψυχολογίας σε ξένο Πανεπιστήμιο και τουλάχιστον τριετή άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα

Άρθρο 11.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, τα προβλεπόμενα από τις περιπτώσεις δ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Άρθρο 12.
Ποινικές κυρώσεις.

Οποιοσδήποτε ασκεί το επάγγελμα τον Ψυχολόγου και με οποιονδήποτε τρόπο, ή χρησιμοποιεί τον τίτλο του Ψυχολόγου σε επαγγελματικές ή επιστημονικές δραστηριότητες, χωρίς την άδεια των διατάξεων αυτού του νόμου, τιμωρείται όπως ορίζει το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα, από άλλη διάταξη.

Άρθρο 13.
Οι συσταθείσες θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις αριθ. Γ1/10056/1972, Γ4/184/1974 και Ζ1 α/23392/1976, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4, παρ. 1, 2 του Ν.Δ. 385/69, για το Πρόγραμμα Ελέγχου Ρυπάνσεως Περιβάλλοντος Μείζονος Περιοχής Αθηνών του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, διατηρούνται και μετά την λήξη της συνεργασίας με το Πρόγραμμα Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών (UNDR) και της Παγκοσμίου Οργανώσεως Υγείας (WHO) ή την συμπλήρωση τριετίας. Οι συμβάσεις του υπηρετούντος προσωπικού με την υφιστάμενη σχέση εργασίας παρατείνονται και συνεχίζεται η λειτουργία της ως άνω υπηρεσίας στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στον τομέα υγειονομικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Άρθρο 14.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ’ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 14 Δεκεμβρίου 1979

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ


ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΟΞΙΑΔΗΣ


Επίσης δίνω το πως ο ΟΗΕ ορίζει το επάγγελμα του Ψυχολόγου στη διεθνή ταξινόμηση επαγγελμάτων.

2445 PSYCHOLOGISTSPsychologists research into and study mental processes and behaviour of human beings as individuals or in groups, and apply this knowledge to promote personal, social, educational or occupational adjustment and development.

Tasks include -

(a) planning and carrying out tests to measure mental, physical and other characteristics such as intelligence, abilities, aptitudes, potentialities, etc., interpreting and evaluating results, and providing advice;

(b) analysing the effect of heredity, social, occupational and other factors on individual thought and behaviour;

(c) conducting counselling or therapeutic interviews with individuals and groups, and providing follow-up services;

(d) maintaining required contacts, such as those with family members, educational authorities or employers, and recommending possible solutions to, and treatment of, problems;

(e) studying psychological factors in the diagnosis, treatment and prevention of mental illnesses and emotional or personality disorders, and conferring with related professionals;

(f) preparing scholarly papers and reports;

(g) performing related tasks;

(h) supervising other workers.

Examples of the occupations classified here:

Psychologist


Τέλος σε ότι αφορά το '''άνοιγμα'' του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα να πούμε πως προς το παρόν τα μέχρι σήμερα νομοθετήματα και διαδικασίες συνεχίζουν να ισχύουν εν αναμονή του ειδικού Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας το οποίο είναι άγνωστο πότε θα προωθηθεί και τι θα συμπεριλαμβάνει.
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 02 Δεκ 2011, 09:35

nikos_psych έγραψε:Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, αποτυπώνει ακριβώς την ελληνική πραγματικότητα/ουτοπία.
Θα ήθελα να πω τη γνώμη μου και για το τρόπο εκπαίδευσης των Ψυχολόγων στην Ελλάδα. Σ'αυτή τη χώρα ακόμα και οι ίδιοι οι Ψυχολόγοι δεν έχουν κατανοήσει τι είναι η Ψυχολογία. Σε όλη την υφήλιο η Ψυχολογία αποδίδεται με τον όρο science, δηλαδή επιστήμη/θετικη/φυσική επιστήμη. Κατά τη δική οπτική γωνία, η Ψυχολογία θα έπρεπε να απομακρυνθεί το συντομότερο απο Φιλοσοφικές Σχολές και Σχολές Κοινωνικών Επιστημών, καθώς με τη πρώτη η Ψυχολογία έχει πάρει διαζύγιο πάνω από έναν αιώνα ενώ με τη δεύτερη δεν έχει κοινή επιστημονική μεθοδολογία(πειραματική) παρά μόνο συμπληρωματικά όταν οι επιστημονικές/πειραματικές διαδικασίες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθουν ή δεν επιτρέπονται για δεοντολογικούς λόγους. Παράλληλα το ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι ''εκπρόσωποι'' της Ψυχολογίας χρησιμοποιουν περιγραφικές μεθοδους έρευνας, επειδή κατά τη γνώμη μου βαριούνται ή δε τους ενδιαφερει ο πηρυνας της Ψυχολογίας, με άμεσο αντίκτυπο στην εκπαίδευση νέων ψυχολόγων, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διαστρέβλωση της έννοιας της επιστήμης αυτής όχι μόνο μεταξύ φοιτητών/επαγγελματιών αλλά και φυσικά στα μάτια του κόσμου στα οποία ξευτιλιζόμαστε εξ'αρχής της ιδιωτικής τηλεόρασης. Που είναι τα εργαστήρια στις σχολές μας; Που είναι οι δεξιότητες πειραματικής έρευνας; Που είναι η διδασκαλία βασικών κλάδων(ειδικά για το πρόγραμμα ψυχολογίας) όπως εξελικτική ψυχολογία( Αυτο που καναμε στο προγραμμα είναι αναπτυξιακη και οχι εξελικτικη. Η εξελικτική αφορα την εξελιξη της ανθρωπινης ψυχολογίας απο τους προγόνους μας). Ψυχοφυσική; Γιατι η Νευροψυχολογια είναι επιλογής όπως και η Ψυχολογία της Υγειας; Σχετικά με τους ευρωπαίους συναδέλφους μας αισθάνομαι πολύ μειονεκτικά, γιατί έχουν την καταλληλη ακαδημαικη εκπαιδευση(εκει η ψυχολογια διδασκεται σε ιατρικες, θετικες σχολες ακομα και σε πολυτεχνεια!) αλλά και πολύ ανώτερο κύρος στην κοινωνία τους καθως οι συλλογοι τους έχουν κανει σαφή την εννοια της ψυχολογίας και το ρολο τους. Ένα δευτερο που συμβαινει στη χωρα μας, ακομα και αναμεσα στους φοιτητες είναι η ταυτιση της ψυχολογίας με τη ψυχοθεραπεια. Η ψυχολογία δε δημιουργήθηκε για να θεραπευσει. Ειναι μια ειδική επιστημη που μελετα τη συμπεριφορα και τις γνωστικες λειτουργιες σε ζωντες οργανισμους. Η κλινικη ψυχολογία ειναι μονο που ασχολειται με την θεραπεια των παθοψυχολογικων καταστασεων.
Έχω την εντυπωση πως εμεις, οι νεοι ψυχολογοι εχουμε να αντιμετωπισουμε μεγαλες τρυπες στο επαγγελμα μας.
Πρεπει να αλλαξουμε την εικονα της στην κοινωνια, να αλλαξει φυσικα κατευθυνση σπουδων στο λυκειο(δε νομιζω να χρειαστηκαν σε κανεναν τα αρχαια και τα λατινικα στη σχολη μας :P) ώστε να ελκύει και τον καταλληλο πληθυσμο(που θα εχει επιγνωση τι παει να σπουδασει). Δεν ειμαστε νηπιαγωγοι..


Spot on!

Είναι απαράδεκτο και απορίας άξιο να βλέπεις στην Ελλάδα πως η Ψυχολογία δεν έχει αποδεσμευτεί σε μερικά Πανεπιστήμια όπως πχ το δικό σας από Φιλοσοφία κτλ.Ειλικρινά από τα μεγαλύτερα ''χτυπήματα'' επι της ουσίας για την ίδια την Ψυχολογία στην Ελλάδα.Δε γνωρίζω τι εργαστήρια έχετε στην Ελλάδα και γενικότερα πως μαθαίνετε πειραματική έρευνα ειδικά σε τμήματα όπως το δικό σας που ανήκει στη σχολή της Φιλοσοφικής αλλά είναι σαφές πως από το γεγονός και μόνο ότι σας χώνουν στη Φιλοσοφική φαίνεται το πόσα έτη φωτός πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπολοίπες Ευρωπαικές χώρες σε ότι αφορά τη διδασκαλία της Ψυχολογίας.Γενικά τραγικά πράγματα και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα είδα πράγματα που θα τα χαρακτήριζα επιοικώς ''μπακαλοδουλείες'' και χάος σε ότι αφορά την προάσπιση και προώθηση της Ψυχολογίας.Τπτ ένα χάος και μια πλήρης απογοήτευση στην Ελλάδα η Ψυχολογία.
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό lizardk » 02 Δεκ 2011, 15:23

οι μεταπτυχιακοί μου τίτλοι αναγνωρίστηκαν απλά για να υπάρχουν χωρίς να υπάρχει το παραμικρό provision που να διασφαλίζει την αναγνώριση της ειδίκευσης μου σε ένα σωστό framework...Τι εννοεις με αυτο?

Τέλος σε ότι αφορά το '''άνοιγμα'' του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στην Ελλάδα να πούμε πως προς το παρόν τα μέχρι σήμερα νομοθετήματα και διαδικασίες συνεχίζουν να ισχύουν εν αναμονή του ειδικού Προεδρικού Διατάγματος από το Υπουργείο Υγείας το οποίο είναι άγνωστο πότε θα προωθηθεί και τι θα συμπεριλαμβάνει.[/quote]
Συνεχιζουν να βγαινουν αδειες, εννοεις,σωστα?
Γενικα,τι σημαινει ανοιγμα του επαγγελματος του ψυχολογου?
Άβαταρ μέλους
lizardk
 
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 18 Σεπ 2009, 14:11
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 03 Δεκ 2011, 09:57

Σωστά οι άδειες συνεχίζονται κανονικά .Το τι σημαίνει άνοιγμα του επαγγέλματος του Ψυχολογου το ξέρει ο Βενιζέλος κ ο Λοβέρδος (όταν το αποφασίσουν κ το συμφωνήσουν )
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα που θα ξεκαθαρίζει τι σημαίνει το άνοιγμα .Μέχρι τότε κανονικά οι άδειες απο τις Νομαρχίες
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό lizardk » 03 Δεκ 2011, 12:36

εγω παντως απο ο,τι εχω καταλαβει,δεν προκειται και παλι για τις προσωπικες αδειες των ψυχολογων.
Και οτι θα βγει προεδρικο διαταγμα για να εξαιρεθει το επαγγ του ψυχολογου απο αυτο που λεει ο νομος(ο,τι κ αν εννοει,που δεν προκειται για τις προσωπικες αδειες και παλι)
Άβαταρ μέλους
lizardk
 
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 18 Σεπ 2009, 14:11
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 08 Δεκ 2011, 16:57

lizardk έγραψε:εγω παντως απο ο,τι εχω καταλαβει,δεν προκειται και παλι για τις προσωπικες αδειες των ψυχολογων.
Και οτι θα βγει προεδρικο διαταγμα για να εξαιρεθει το επαγγ του ψυχολογου απο αυτο που λεει ο νομος(ο,τι κ αν εννοει,που δεν προκειται για τις προσωπικες αδειες και παλι)προσωπικες αδειες?Τι ειναι τουτο?Αδειες ασκησης επαγγελματος τις λενε.Αν θα θιχτουν η οχι απο το ΠΔ κανεις δε ξερει.Αμφιβαλω ομως γιατι ειναι νομοθετικα ρυθμισμενο το επαγγελμα εκτος αν αλλαξουν το νομο μονο για τους Ψυχολογους,που σιγα...
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό lizardk » 09 Δεκ 2011, 00:46

Londoner έγραψε:
lizardk έγραψε:εγω παντως απο ο,τι εχω καταλαβει,δεν προκειται και παλι για τις προσωπικες αδειες των ψυχολογων.
Και οτι θα βγει προεδρικο διαταγμα για να εξαιρεθει το επαγγ του ψυχολογου απο αυτο που λεει ο νομος(ο,τι κ αν εννοει,που δεν προκειται για τις προσωπικες αδειες και παλι)προσωπικες αδειες?Τι ειναι τουτο?Αδειες ασκησης επαγγελματος τις λενε.Αν θα θιχτουν η οχι απο το ΠΔ κανεις δε ξερει.Αμφιβαλω ομως γιατι ειναι νομοθετικα ρυθμισμενο το επαγγελμα εκτος αν αλλαξουν το νομο μονο για τους Ψυχολογους,που σιγα...

Ναι καλε,απλα για να αναφερθω στις αδειες που βγαζουμε,τροπος του λεγειν ηταν.κ αυτος ο νομος δεν αφορα αυτο το κομματι απο οτι καταλαβα.Το αλλο που λες εννοεις τον νομο απο παλια για τους ψυχολογους ε?τελως παντων,αφου κανεις δεν καταλαβαινει τι εννοει ο νεος νομος,τι το συζηταμε?Το θεμα ειναι καποιος που οντως ξερει,να μας πει
Άβαταρ μέλους
lizardk
 
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 18 Σεπ 2009, 14:11
Ευχαριστώ: 0

Re: Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό lizardk » 09 Δεκ 2011, 01:11

αυτο δεν ειναι για την ψυχολογια,αλλα ριχνοντας μια ματια ,καταλαβαινω πως δεν εχει σχεση με αδειες ασκησεως επαγγ για εκεινους που τελειωνουν .απλα μπορει κπ που δεν ειναι ειδικος κ δεν εχει αδεια ,να βαλει μεσα ειδικους με αδεια?δεν ξερω,μπορει να κανω λαθος,εχω μπερδευτει..το σιγουρο,οι αδειες ασκησεως επαγγ συνεχιζουν να βγαινουν κανονικα
http://pfy.gr/forum/index.php?topic=3285.0
Άβαταρ μέλους
lizardk
 
Δημοσιεύσεις: 124
Εγγραφή: 18 Σεπ 2009, 14:11
Ευχαριστώ: 0

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό maroutzi » 20 Νοέμ 2012, 02:46

Καλησπέρα παιδιά! Μου έχει μείνει ένα μάθημα για πτυχίο και θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μία κοπέλα μου είπε ότι αν βγάλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σου δίνουν βιβλία και γράφεσαι στο ΤΕΒΕ το οποίο θα πρέπει να πληρώνεις ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μία άλλη κοπέλα μου είπε όμως ότι όταν βγάλεις την αδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν είναι ανάγκη να γραφτείς στο ΤΕΒΕ και ότι μπορείς να κάνεις διακοπή εργασίας (στην ουσία ότι δεν εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας) και απλώς να κρατήσεις την άδεια. Γνωρίζει κανείς ποιο από τα 2 ισχύει; Εγώ ενδιαφέρομαι να βγάλω την άδεια αλλά δε θέλω να ξεκινήσω να εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας πριν κάνω το μεταπτυχιακό μου.
Ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
maroutzi
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2010, 13:59
Ευχαριστώ: 1

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nikos_psych » 20 Νοέμ 2012, 12:02

maroutzi έγραψε:Καλησπέρα παιδιά! Μου έχει μείνει ένα μάθημα για πτυχίο και θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Μία κοπέλα μου είπε ότι αν βγάλεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σου δίνουν βιβλία και γράφεσαι στο ΤΕΒΕ το οποίο θα πρέπει να πληρώνεις ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μία άλλη κοπέλα μου είπε όμως ότι όταν βγάλεις την αδεια ασκήσεως επαγγέλματος δεν είναι ανάγκη να γραφτείς στο ΤΕΒΕ και ότι μπορείς να κάνεις διακοπή εργασίας (στην ουσία ότι δεν εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας) και απλώς να κρατήσεις την άδεια. Γνωρίζει κανείς ποιο από τα 2 ισχύει; Εγώ ενδιαφέρομαι να βγάλω την άδεια αλλά δε θέλω να ξεκινήσω να εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας πριν κάνω το μεταπτυχιακό μου.
Ευχαριστώ πολύ!


Καλησπέρα,

Δε νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε κατοχυρώνει επιστημονικά και νομικά ως ψυχολόγο και σου επιτρέπει να εργαστείς πάνω στο αντικέιμενο αυτό. Η εγγραφή στο ΤΕΒΕ γίνεται μόνο όταν ανοίξεις δικό σου γραφείο ή όταν προσληφθείς (στην ουσία συνεργαστείς) από κάποιον με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, δηλαδή να εργάζεσαι ως ψυχολόγος αλλά ανεξάρτητα από εργασιακές συμβάσεις (πληρώνεσαι μόνο όταν υπάρχει πελάτης για τις υπηρεσίες σου). Την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μπορείς να τη βγάλεις άφοβα, δεν έχεις οφειλές σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο εως ότου αρχίσεις να εργάζεσαι ιδιωτικά ή ως ανεξάρτητος συνεργάτης κάποιου. :cool:
Τελευταία επεξεργασία από nikos_psych και 20 Νοέμ 2012, 12:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
nikos_psych
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 30 Μάιος 2008, 12:08
Τοποθεσία: Χαλκίδα
Σχολή/Τμήμα: Πρόγραμμα Ψυχολογίας
Ευχαριστώ: 1

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό maroutzi » 20 Νοέμ 2012, 13:30

Σ' ευχαριστώ πολύ!
Άβαταρ μέλους
maroutzi
 
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 19 Νοέμ 2010, 13:59
Ευχαριστώ: 1

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 19 Δεκ 2012, 16:22

Να πούμε ότι από τον Μάρτιο του 2012 οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου καταργήθηκαν.Τη θέση τους πήραν οι ''βεβαιώσεις'' στο πλαίσιο απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Πλέον τις εν λόγο βεβαιώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παραλαμβάνουν από τα κατα τόπους ΚΕΠ ύστερα από ανάλογη αίτηση τους.Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι.Η ίδια νομοθεσία διέπει το επάγγελμα.Ο ΣΕΨ έχει προσφύγει ήδη από το Μάιο στο ΣτΕ για την ακύρωση της εγκυκλίου που καταργεί τις άδειες μιας και θεωρούν ότι ενδέχεται να υπάρχει πλημμελής έλεγχος των προσόντων όσων αιτούνται βεβαιώσεις Ψυχολόγου.
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nikos_psych » 19 Δεκ 2012, 16:39

Tι εννοείς καταργήθηκαν; Εγώ τώρα βγάζω την άδεια και μου ζητούν στη Νομαρχία, ότι ζητούσαν και παλαιότερα. Πτυχίο από τμήμα Ψυχολογίας εσωτερικού ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, ιατρικές εξετάσεις, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και λοιπά. Επίσης με όσους δημόσιους φορείς έχω έρθει σε επαφή για εθελοντική εργασια/πρακτική μου ζητάνε απαραίτητα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και όχι βεβαίωση.

Συν του ότι ρώτησα στα ΚΕΠ αν μπορώ να τη βγάλω εκεί και μου είπαν πως είναι ''δουλειά'' της Νομαρχίας.
Τελευταία επεξεργασία από nikos_psych και 19 Δεκ 2012, 16:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
nikos_psych
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 30 Μάιος 2008, 12:08
Τοποθεσία: Χαλκίδα
Σχολή/Τμήμα: Πρόγραμμα Ψυχολογίας
Ευχαριστώ: 1

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Londoner » 20 Δεκ 2012, 14:13

nikos_psych έγραψε:Tι εννοείς καταργήθηκαν; Εγώ τώρα βγάζω την άδεια και μου ζητούν στη Νομαρχία, ότι ζητούσαν και παλαιότερα. Πτυχίο από τμήμα Ψυχολογίας εσωτερικού ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, ιατρικές εξετάσεις, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και λοιπά. Επίσης με όσους δημόσιους φορείς έχω έρθει σε επαφή για εθελοντική εργασια/πρακτική μου ζητάνε απαραίτητα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και όχι βεβαίωση.

Συν του ότι ρώτησα στα ΚΕΠ αν μπορώ να τη βγάλω εκεί και μου είπαν πως είναι ''δουλειά'' της Νομαρχίας.Α ναι ε?Τι να πω.Ίσως δεν το έχουν επικοινωνήσει καλά ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις μιας και είναι σχετικά πρόσφατο.Δες εδώ.

http://www.seps.gr/images/stories/Docs_ ... signed.pdf

και παρακάτω η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στα ΚΕΠ

http://www.aesthetics.gr/files/FEK1502B.pdf

Το καλό είναι ότι οι διαδικασίες έχουν απλουστευτεί σημαντικά.Δε χρειάζεσαι πλέον πιστοποιητικό υγείας όπως και στρατολογικής κατάστασης.Δες τα μήπως σε συμφέρει να τα κάνεις έτσι.
Τελευταία επεξεργασία από Londoner και 20 Δεκ 2012, 14:17, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Londoner
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Δεκ 2011, 11:40
Σχολή/Τμήμα: BSc,MSc U.C.L -London, United Kingdom
Ευχαριστώ: 0

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nadiaki » 19 Απρ 2013, 09:53

Κάποιος που να έβγαλε πρόσφατα άδεια ασκήσεως;;; Τι απαιτείται; γιατί πήγα στα ΚΕΠ και ένα απο τα έγγραφα που ζητάνε είναι π.χ εαν έχουμε κάνει πρακτική (που όλοι έχουμε κάνει!) να καταθέσουμε τα αντίστοιχα πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν, δηλαδή θα πάμε εκεί που είχαμε κάνει πρακτική και θα ζητάμε πιστοποιητικά;;; κάποιος που να ξέρει ας απαντήσει pleasee!! :mad2:
Ζήσε το σήμερα.....όπως εσύ θές!!!!
Άβαταρ μέλους
nadiaki
 
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: 26 Απρ 2010, 16:18
Τοποθεσία: happy planet
Ευχαριστώ: 0

Αντίγραφο Πτυχίου-Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Andy87 » 28 Αύγ 2013, 22:08

Καλησπέρα! Έχω τελειώσει το Πρόγραμμα Ψυχολογίας και θέλω να βγάλω την άσκήσεως επαγγέλματος.
Στα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι και το ΓΝΗΣΙΟ αντίγραφο του πτυχίου (όχι φωτοτυπία).
Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να το προμηθευτώ με κάποιον άλλον τρόπο εκτός από το να ανέβω στην Γραμματεία της σχολής? Δεν είμαι από Αθήνα και αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να πάω μόνο για αυτό...

Ευχαριστώ πολύ!!
Where am I?
Άβαταρ μέλους
Andy87
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 29 Οκτ 2007, 13:38
Τοποθεσία: Athens
Ευχαριστώ: 0

Αντίγραφο Πτυχίου-Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ange91 » 29 Αύγ 2013, 13:06

Καλησπέρα!
Το θέμα που άνοιξες αφορά το τμήμα ψυχολογίας και τη γραμματεία του. Υπάρχει ήδη αντίστοιχο θέμα για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εδώ, όπου και θα μεταφερθεί η δημοσίευσή σου.
Ευχαριστώ πολύ! :thxx:
Μερικές φορές αισθάνομαι οτί η εξυπνάδα μου επισκιάζει την ομορφιά μου...

*Αναζήτηση Συντονιστή για το τμήμα Φ.Π.Ψ.*
Άβαταρ μέλους
ange91
Επίτιμος Συντονιστής
Επίτιμος Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 4706
Εγγραφή: 03 Αύγ 2010, 20:39
Τοποθεσία: στον κοσμο μου
Σχολή/Τμήμα: φιλοσοφικη: προγραμμα ψυχολογιας
Ευχαριστώ: 33

Προηγούμενη


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις Τμήματος Ψυχολογίας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης