filosofiki.eu
RSS Facebook Contact
Ανακοινώσεις


Μην φοβάστε και μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για μη ενεργοποιημένους λογαριασμούς!

Αν υπάρχει πρόβλημα με την ενεργοποίηση του λογαριασμού, ενημερώστε το θέμα εδώ.


:study: Καλό διάβασμα και να προσέχετε όλοι! :goodluck:

ΓΦΓ16 – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

Συντονιστές: panos91, Nat:), Vasiliki.l.k.1

ΓΦΓ16 – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Μ.Τ. » 20 Ιούλ 2019, 10:38

Τα θέματα που ακολουθούν αποτελούν την εργασία με την οποία εξετάστηκε το μάθημα. Η προθεσμία της εργασίας ορίστηκε από τις 12/6/2019, ώρα 23:30, έως τις 14/7/2019, ώρα 23:55.


Θέματα Ιουνίου 2019
Εξεταστής: Γιώργος Μαρκόπουλος


1) Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η έρευνα στην υπολογιστική επεξεργασία φυσικής γλώσσας; Να αιτιολογήσετε με λίγα λόγια την απάντησή σας. (0,5/10)

2) Ο απώτερος στόχος της εφαρμοσμένης έρευνας στην υπολογιστική γλωσσολογία είναι:
  · η διατύπωση θεωρητικών αρχών για τη γλώσσα
  · η κατασκευή προγραμμάτων επεξεργασίας φυσικής γλώσσας
  · η απρόσκοπτη επικοινωνία ανθρώπου και μηχανής
(0,25/10)

3) Η λειτουργία της υπο-προτασιακής επεξεργασίας αφορά την αναγνώριση της συντακτικής δομής μιας γλώσσας από τον υπολογιστή
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

4) Γράψτε κώδικα που θα χωρίζει το κείμενο που ακολουθεί σε προτάσεις χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη NLTK. Στη συνέχεια, να μετρήσετε τις προτάσεις του κειμένου με την αντίστοιχη εντολή της Python, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι 3.
Από τον επόμενο χρόνο θα εμφανιστούν οι τουρίστες του διαστήματος. Η NASA θα χρεώνει παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οι ταξιδιώτες αυτοί μπορεί να έχουν οποιαδήποτε εθνικότητα.

(1/10)

5) Στο κείμενο της προηγούμενης ερώτησης, γράψτε κώδικα που θα εμφανίζει με αλφαβητική σειρά τις ξεχωριστές του λέξεις (types). (1/10)

6) Για το ίδιο κείμενο να γράψετε, ξεκινώντας από την αρχή, τις εντολές της Python που θα εμφανίζουν ως τελικό αποτέλεσμα όλες τις λέξεις που έχουν μήκος μεγαλύτερο των πέντε χαρακτήρων. (0,5/10)

7) Ποια από τις παρακάτω δηλώσεις μεταβλητών στην Python είναι λανθασμένη;
  · ηγλώσσαμου = "Ελληνική"
  · η_γλώσσα-μου = "Ελληνική"
  · η_γλώσσα_μου = "Ελληνική"
(0,25/10)

8) Η μετατροπή των συμβολοσειρών ενός αρχείου σε λίστα επιτυγχάνεται στην Python:
  · μέσω της λειτουργίας λημματοποίησης
  · μέσω της λειτουργίας διαχωρισμού σε λεκτικές μονάδες
  · με καμία από τις παραπάνω λειτουργίες
(0,25/10)

9) Να γράψετε κώδικα για το άνοιγμα και την ανάγνωση του υποθετικού ελληνικού αρχείου 'κείμενο.txt', έτσι ώστε να διαβαστεί σωστά από την Python. (1/10)

10) Όταν η Python διαβάζει ένα κείμενο, η πρώτη φάση επεξεργασίας αφορά τις λέξεις του κειμένου.
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

11) Τα σημεία στίξης σε ένα κείμενο αποτελούν λεκτικές μονάδες.
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

12) Οι λειτουργικές λέξεις μιας γλώσσας είναι χρήσιμες σε μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google.
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

13) Στην παρακάτω πρόταση να ταιριάξετε τους τελεστές αποκοπής με το επιθυμητό αποτέλεσμα.
πρόταση = 'η εξέταση της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας γίνεται με εργασία'
  Στήλη Α
  1. πρόταση[0:5]
  2. πρόταση[-1]
  3. πρόταση[3:5]
  4. πρόταση[1]
  Στήλη Β
  Α. ['Υπολογιστικής', 'Γλωσσολογίας']
  B. 'εξέταση'
  C. 'εργασία'
  D. ['η', 'εξέταση', 'της', 'Υπολογιστικής', 'Γλωσσολογίας']
(1/10)

14) Στο κείμενο που επισυνάπτεται να υπολογίσετε τον δείκτη λεξικής διακύμανσης (TTR) και να εμφανίσετε το αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να γράψετε βήμα-βήμα τον κώδικα της Python που θα σας δώσει το αριθμητικό αποτέλεσμα και να το γράψετε στο τέλος του πλαισίου (το κείμενο έχει αναρτηθεί στο e-class στον σύνδεσμο 'Έγγραφα' με την ονομασία 'text.txt')
Οσοι έχουν στόχους στη ζωή τους ζουν περισσότερα χρόνια

Το μυστικό της μακροζωίας, όπως σημειώνουν Αμερικανοί ερευνητές, είναι η ανάπτυξη αίσθησης σκοπού.


Μυστικό μακροζωίας φαίνεται ότι αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένου στόχου στη ζωή. Οι ηλικιωμένοι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει έναν σκοπό τείνουν να ζουν περισσότερο, καθώς, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ερευνητές, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων και ασθενειών του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος.

Τα δεδομένα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, δείχνουν ότι όσοι πιστεύουν πως η ζωή τους δεν έχει ιδιαίτερο σκοπό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα, καθώς τείνουν να διαθέτουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία (ιδίως οι πιο μοναχικοί συνταξιούχοι).

Η βασική συντάκτρια της έρευνας καθηγήτρια Λέι Πιρς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τόνισε πως «η συσχέτιση της αίσθησης του σκοπού με τη μειωμένη θνησιμότητα έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από έρευνες».

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 6.985 συμμετέχοντες άνω των 50 ετών, γεννηθέντες μεταξύ του 1931 και του 1941. Αφού οι τελευταίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αίσθηση σκοπού στη ζωή τους (όπως «μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον και να εργάζομαι για να τα πραγματοποιήσω»), έγιναν αντικείμενο παρατήρησης από τους ερευνητές από το 1992 έως το 2006.

Κατά την περίοδο αυτή πέθαναν 776 άτομα από το σύνολο των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλότερη αίσθηση σκοπού είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες θανάτου στην πορεία της έρευνας συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν ότι η ζωή τους έχει κάποιο νόημα.

Αντίστοιχα αυξημένη εμφανίστηκε και η πιθανότητα προσβολής από νοσήματα της καρδιάς, του κυκλοφορικού και του πεπτικού. Δεν βρέθηκε όμως η ίδια σχέση για τον καρκίνο και τις ασθένειες του αναπνευστικού. Παράλληλα, τα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών παρουσίαζαν αύξηση σε εκείνους που δεν διέθεταν τόσο ενισχυμένη την αίσθηση σκοπού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκοπός ζωής μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά της. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισχυρότερη αίσθηση ευεξίας, συνδυαστικά με την αίσθηση του σκοπού, μειώνει την ενεργοποίηση των γονιδίων που δημιουργούν φλεγμονές στο σώμα. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αύξηση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο.

Οι άνθρωποι με περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις, ο οποίες τους προσδίδουν αίσθηση σκοπού, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Εφόσον τέτοιου είδους συσχέτιση τείνει να εδραιωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, αξίζει να διερευνηθούν παρεμβάσεις που θα βοηθούν στο «χτίσιμο» της αίσθησης του σκοπού. Αν και η έννοια αυτή δεν έχει ξεκάθαρο ορισμό, συνιστά μάλλον αυτό που έχει αξία για τον καθένα ξεχωριστά (κοινότητα, επιτεύγματα, φήμη, πνευματικότητα κ.ά.). Εχει επίσης αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορεί να ασκήσουν τέτοια θετική επίδραση. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν και τη σημασία του εθελοντισμού.

(0,5/10)

15) Το σύνολο των λεκτικών τύπων ενός κειμένου είναι μικρότερο από το σύνολο των λεκτικών του μονάδων.
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

16) Στην απλή γραμματική φραστική δομή 'grammar1' της διαφάνειας 101 του μαθήματος, να συμπληρώσετε τον κανόνα για την ορθή αναγνώριση της πρότασης: 'η Μαρία έφαγε'
VP -> V NP | V NP PP | __________ (0,5/10)

17) Χρησιμοποιώντας τελεστές αποκοπής, να χωρίσετε τη λέξη 'αντιεπιστημονικός' στα μορφήματά της: 'αντι', 'επιστημ', 'ον', 'ικ', 'ός'
  Στήλη Α
  1. αντι
  2. επιστημ
  3. ον
  4. ικ
  5. ός
  Στήλη Β
  Α. [-2:]
  B. [:4]
  C. [13:15]
  D. [4:11]
  E. [11:13]
(1/10)

18) Η εποπτευόμενη υπολογιστική διαδικασία επισημείωσης μερών του λόγου χρησιμοποιεί μη χαρακτηρισμένα γλωσσικά δεδομένα.
  · Σωστό
  · Λάθος
(0,25/10)

19) Να συνδέσετε τη μεταβλητή 'words' με τη λίστα λέξεων: σύζυγος, άνδρας, παιδί, γυναίκα, κουνιάδος, αδερφός. Στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε εντολή της Python που θα εμφανίζει τη λίστα των λέξεων αυτών σε αλφαβητική σειρά. (0,5/10)

20) Πού υπερέχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος έναντι του ηλεκτρονικού εγκεφάλου ως προς την επεξεργασία και κατανόηση της φυσικής γλώσσας;
  · Στη γνώση της σημασίας λέξεων και προτάσεων.
  · Στη γνώση του κόσμου.
  · Και στις δύο.
(0,25/10)
Άβαταρ μέλους
Μ.Τ.
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2017, 17:42
Ευχαριστώ: 1


Επιστροφή στο Κατεύθυνση Γλωσσολογίας

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης