vasgly έγραψε:Οι πηγες του Γρηγοριου χωριζονται σε 1) Apparatus Sacrae Scripturae και 2) Αpparatus aliorum fontium.
1α) η ορθια εντονη γραμματοσειρα ειναι το προιον της σκεψης του ιδιου του Γρηγοριου
.
1β) η πλαγια εντονη γραμματοσειρα- ομοια με αυτην της 1α περιπτωσης ειναι ο,τι προερχεται απο την Αγια Γραφη, που εχει διαβασει ο ιδιος ο Γρηγοριος.
παραδειγμα: βιβλιο 1 , παραγραφος 7:Primus autem filius Noe Sem; de quo generatione decima natus est Abraham: id est Noe, Sem, Arphaxath, Sale, Eber, Falech, Rheu,Saruch, Thare, qui genuit Abraham.
Το Primus autem filius Noe Sem; de quo generatione decima natus est Abraham: id est Noe και το qui genuit είναι 1 α και το Sem, Arphaxath, Sale, Eber, Falech, Rheu,Saruch, Thare και το Abraham είναι 1β.
2) γενικα η λεπτη γραμματοσειρα ειναι aliorum fontium.
2α) η λεπτη ορθια γραμματοσειρα ειναι αλλες πηγες που εχει διαβασει ο Γρηγοριος εκτος της Αγιας Γραφης και
2β) η λεπτη πλαγια γραμματοσειρα ειναι αλλες πηγες που χρησιμοποιει ο Γρηγοριος , οπως ο Ιερωνυμος, ο Οροσιος που εχουν διαβασει την Αγια Γραφη( την παλαιοτερη εκδοση από αυτην που εχει διαβασει ο Γρηγοριος).
Παραδειγμα: στην ιδια παραγραφο , η αμεσως επομενη προταση: In his ergo decim generationibus, hoc est a Noe usque Abraham, inveniuntur anni 942. To Ιn his ergo decim generationibus, hoc est είναι η περιπτωση 1 α. Το a Noe usque Abraham, inveniuntur anni 942 είναι aliorum fontium και συγκεκριμενα η περιπτωση 2 β.
Στην εξεταση είναι παρα πολύ ξεκαθαρη η γραμματοσειρα και βγαινει πολύ πολύ ευκολα. Α και κατι τελευταιο, προς διευκολυνση: στο κατω μερος της σελιδας του βιβλιου εχει ένα υπομνημα που χωριζεται σε 2 μερη: το 1ο είναι το Sacrae Scriptura και το 2ο είναι aliorum fontium( βεβαια αυτό το υπομνημα δεν δινεται στην εξεταση).
Γενικος μνημονικος κανονας: ο,τι είναι εντονο είναι Sacrae Scripturae και ο,τι είναι λεπτο είναι aliorum fontium.
Το noe usque Abraham, invenientur anni 942 δεν ειναι λεπτή όρθια γραμματοσειρά άρα ανήκει και στο 2α?