filosofiki.eu
RSS Facebook Contact
Ανακοινώσεις


Μην φοβάστε και μην ξεχνάτε να μας ενημερώνετε για μη ενεργοποιημένους λογαριασμούς!

Αν υπάρχει πρόβλημα με την ενεργοποίηση του λογαριασμού, ενημερώστε το θέμα εδώ.


:study: Καλό διάβασμα και να προσέχετε όλοι! :goodluck:

Αρχαιολογικά νέα!!

Εδώ μπορείτε να ανακοινώνετε οτιδήποτε αφορά το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Συντονιστές: connie.rat, Summer_95

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Πριν ανοίξετε νέα ενότητα ρίξτε μια ματιά μήπως αυτό που ψάχνετε υπάρχει ήδη.
Να είστε σαφείς στον τίτλο της ενότητας.
Αποφεύγετε να γράφετε με κεφαλαία γράμματα ή greeklish.

Κανόνες Λειτουργίας Forum Φιλοσοφικής

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 25 Οκτ 2011, 12:02

Στο φως ο μεγαλύτερος αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος ίσως αρχαιοελληνικός ναός στην Κρήτη, αφιερωμένος στην Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα (52 μ. x 19,60 μ.), ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη στην κορυφή του λόφου Κεφάλα, στην περιοχή των Γουρνών, κοντά στα χωριά Καινούργιο Χωριό, Γάλυπε και Σκόπελα της Επαρχίας Πεδιάδας του Νομού Ηρακλείου, ύστερα από επιφανειακή έρευνα.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε στο Κρητολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

«Ο λόφος της Κεφάλας βρίσκεται νοτιοδυτικά των Γουρνών μεταξύ δύο ποταμών, του Αϊ-Γιαννιού Πετζέτη, ανατολικά, και του Πατσιδιώτη δυτικά. Είναι μια σημαντική θέση, όπου πιθανότατα υπήρχε μινωική φρυκτωρία - περιοχή Σωρός, ενώ βρέθηκε επίσης κεραμική των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων», μας λέει ο κ. Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ιερό αναπτυσσόταν στην κορυφή του λόφου, που είχε ισοπεδωθεί γι' αυτό το σκοπό, και σε ένα άνδηρο σε χαμηλότερο επίπεδο. Στο χαμηλότερο άνδηρο υπήρχε ο περίβολος, που περιέκλειε το χώρο του ιερού και ήλεγχε την πρόσβαση προς αυτό. Η είσοδος θα ήταν στη νότια πλευρά, τη μόνη που επιτρέπει σχετικά εύκολη πρόσβαση στην κορυφή του λόφου.

Ο κυρίως ναός στην κορυφή ακολουθεί τον προσανατολισμό του λόφου, από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, βλέπει δηλαδή απευθείας τη θάλασσα, και είναι τέτοιας μνημειώδους κατασκευής, ώστε θα ήταν ορατός σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα και την ξηρά.

Σήμερα σώζονται τα θεμέλια του δυτικού τοίχου με μεγάλους ημιλαξευμένους δόμους, αρχικού μήκους 52 μ. και τμήματα των στενών βαθμιδωτών τοίχων (το πλάτος δεν έχει προσδιοριστεί, τελευταία μέτρηση: 19,60 μ.), αποδίδοντας μια εξαιρετικά στενόμακρη κάτοψη».

Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα

Ποια στοιχεία όμως συντείνουν στο ότι πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό μνημείο;

«Η ερμηνεία των αρχιτεκτονικών καταλοίπων, και πριν απ' όλα ο ανατολικός προσανατολισμός του κτιρίου, κλασικός για αρχαίους ελληνικούς ναούς, το μνημειώδες μέγεθός του, με έμφαση στον άξονα του μήκους, σύνηθες χαρακτηριστικό της ναοδομίας κατά τη Γεωμετρική, την Ανατολίζουσα και την Πρώιμη Αρχαϊκή περίοδο, η ύπαρξη περιβόλου ισχυρής και επιμελημένης κατασκευής, από μεγάλους ημιλαξευμένους δόμους και η περίοπτη θέση του λόφου, που δεσπόζει στο Κρητικό Πέλαγος, από τη Ρογδιά μέχρι και τη Χερσόνησο.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και η θέση πάνω στον "επίσκοπο" αυτό λόφο υποδεικνύουν, επομένως, την ύπαρξη σπουδαίου λατρευτικού κέντρου, άγνωστου μέχρι τώρα από τις αρχαίες πηγές (επιγραφές, αρχαίους συγγραφείς ή νεότερους περιηγητές). Ο Παυσανίας, βέβαια, αναφέρει δύο ιερά στην Κρήτη, ένα Δικτύνναιον στη δυτική Κρήτη και ένα ιερό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο Στράβων, επίσης, αναφέρει ιερό αφιερωμένο στη Βριτόμαρτη στη Χερσόνησο, επίθετο που συνδέεται με την Αρτέμιδα αλλά και τη Δίκτυννα. Η Αρτεμις-Βριτόμαρτις ήταν, εξάλλου, πάντα συνδεδεμένη με τη Χερσόνησο, όπου υπήρχε και ξόανό της. Επιγραφή των αρχών του 2ου αιώνα π.Χ., που είχε βρεθεί από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στο λόφο της Φορτέτσας κοντά στην Κνωσό και δημοσιεύτηκε το 1948 στα Κρητικά Χρονικά, αναφέρεται σε ιερό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα».

Ιστορικά δεδομένα

Υπάρχουν ιστορικά δεδομένα που πιστοποιούν αυτή την άποψη;

«Πιστεύουμε ότι το ιερό της Κεφάλας πιθανόν ήταν αφιερωμένο στην Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα, που μαρτυρείται στη μεταφερμένη στην Κνωσό επιγραφή, για πολλούς λόγους: η λέξη Σκόπελος σήμαινε στην αρχαία ελληνική "κάθε ψηλό βράχο ή κάθε απόκρημνο ύψωμα που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας", όπως είναι και η θέση του λόφου της Κεφάλας, που θα μπορούσε επομένως να συνδεθεί με το επίθετο Σκοπελίτις της παραπάνω επιγραφής. Ως γνωστόν, η Αρτεμις ιδίως πάνω σε υψώματα είχε ναούς λατρείας.

Το κοντινό χωριό Σκόπελα, μόλις 3 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του ιερού, που διασώζει αρχαία καταγωγή και μνημονεύεται σε όλες τις απογραφές και σε έγγραφα της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής Περιόδου, αποτελεί προφανώς ενισχυτικό τοπωνυμικό στοιχείο για το όνομα "Αρτεμις Σκοπελίτις". Το γεγονός ότι η Κεφάλα βρίσκεται στα όρια τριών πόλεων-κρατών, της Κνωσού, της Λύκτου και της Χερσονήσου, και είναι πολύ κοντά και στην Ελτυναία και στη Λύκαστο (στο Αστρίτσι), ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για σημαντικό ιερό, που πιθανόν ανήκε στη Χερσόνησο.

Στην επιγραφή από τη Φορτέτσα αναφέρεται μαζί με την Αρτέμιδα Σκοπελίτιδα και ο πατέρας της, ο Δίας. Συνδέουμε, επομένως, το ιερό του Διός Θενάτα στην Αμνισό, με το ιερό στην Κεφάλα, που βρίσκεται μόλις 6,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά. Εκτός από το ιερό του Διός Θενάτα στην Αμνισό, υπάρχει και το σπήλαιο της Ειλείθυιας, θεάς προστάτιδας του τοκετού. Η Αρτεμις είναι επίσης θεά προστάτις του τοκετού και της ανατροφής των νεογνών. Σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, η Αμνισός ήταν ο αγαπημένος τόπος αναψυχής της Αρτέμιδος, που λουζόταν στο γειτονικό ομώνυμο ποταμό, μαζί με είκοσι Αμνίσιες νύμφες, όπως σημειώνει ο Καλλίμαχος. Η Αρτεμις, επομένως, είναι στενά συνδεδεμένη με την Αμνισό, αλλά και με τη Χερσόνησο.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κεφάλα βρίσκεται ανάμεσα στην Αμνισό και τη Χερσόνησο και ότι η Λύκτος και η Χερσόνησος ήταν δωρικές πόλεις ως προς το χαρακτήρα τους και, επομένως, φυσικοί σύμμαχοι της Σπάρτης, η οποία συνδεόταν στενά με τη λατρεία της Ορθίας Αρτέμιδος. Το ιερό της Κεφάλας βρίσκεται εντός των ορίων της Χερσονήσου και της Λύκτου - το Κοινόν των Λυττίων.

Το ιερό επομένως ίσως ανήκε στη Χερσόνησο, που η στενή σχέση της με τη θεά Αρτέμιδα μαρτυρείται από διάφορες πηγές. Η καταστροφή του ιερού μπορεί να προκλήθηκε κατά το 2ο αιώνα π.Χ. -θύμα ίσως πολιτικών ή και θρησκευτικών διενέξεων. Η καταστροφή του μπορεί να προκλήθηκε από την Κνωσό, που πήρε ίσως την επιγραφή του ιερού (που βρέθηκε στη Φορτέτσα) σε δικό της έδαφος».


http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=320628
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 26 Οκτ 2011, 10:03

Εγκαίνια της ιστοσελίδας για το Ντίκιλι Τας

Η ιστοσελίδα για το Ντικιλί Τας ανοίγει για το κοινό. Το γεγονός συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την έναρξη των συστηματικών ανασκαφών στον οικισμό, τον Ιούλιο του 1961. Σε πρώτη φάση λειτουργούν η ελληνική και η γαλλική έκδοση· η αγγλική έκδοση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.


http://www.dikili-tash.gr/
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 26 Οκτ 2011, 10:30

Ομιλία του καθηγητή Edgar Peltenburg κατά την παράδοση του αρχείου ανασκαφών στην τοποθεσία Βρυσί, στον ΄Αγιο Επίκτητο

Το 1969 το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του δρος Βάσου Καραγιώργη, εξέδωσε άδεια ανασκαφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ Αγγλίας για την ανασκαφή του Νεολιθικού οικισμού Άγιος Επίκτητος-Βρυσί. Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός ιδρύθηκε πριν από 6000 χρόνια και βρίσκεται στην επαρχία Κερύνειας, περίπου 10χμ ανατολικά της πόλης της Κερύνειας, μεταξύ δύο παραλιών. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη θέση αυτή διεξάγονταν κάθε χρόνο μεταξύ του 1969 και του 1973. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ήταν έτοιμη να συνεχίσει τις έρευνές της το 1974 όμως τους πρόλαβε το καλοκαίρι εκείνο η τραγική εισβολή, και τα μέλη της ομάδας έτρεξαν να προστατευτούν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και κατέφυγαν σε οικία στην Κερύνεια. Από εκείνη τη σκοτεινή περίοδο οι ανασκαφές δεν συνεχίστηκαν και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του οικισμού που κάποτε βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης έχουν πια ερειπωθεί, ενώ άγνωστη παραμένει η κατάσταση διατήρησης και ο χώρος φύλαξης των ευρημάτων, τα οποία είχαν τότε παραδοθεί στον κ. Γιάννη Κλεάνθους, φύλακα του Κάστρου της Κερύνειας που τα είχε αποθηκεύσει στο κάστρο.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ εκφράζει μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κ. Κλεάνθους και σε πολλούς άλλους που βοήθησαν στο επιστημονικό τους έργο: στον αείμνηστο Κυριάκο Νικολάου, έφορο του Κυπριακού Μουσείου για τη βοήθειά του πάνω σε νομικά ζητήματα, στον κ. Κόκκινο και σε όλους τους κατοίκους του Αγίου Επίκτητου για τη στήριξη και τη θερμή τους φιλοξενία αλλά και σε όλους τους εργάτες της ανασκαφής και στα μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας, ειδικά στον κ. Peter Gelling του Πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ, στον Καθηγητή Ian Todd, βοηθό διευθυντή των ανασκαφών και φωτογράφο ευρημάτων 1972-73, στην κα Alison South, υπεύθυνη για τους καταλόγους των ευρημάτων, και στους Nicolas Stanley Price και Paul Halstead. Πολλά οφείλονται και στο δρα Σοφοκλή Χατζησάββα, πρώην Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων ο οποίος πρόσφατα επιχείρησε να ενοποιήσει τα ευρήματα και να τα προστατεύσει από επιπρόσθετες φθορές, μέσα στα πλαίσια διακοινοτικού προγράμματος.

Ο Νεολιθικός οικισμός του Αγίου Επίκτητου-Βρυσί ήκμασε για περίπου μισή χιλιετία, από το 4500 μέχρι το 4000 π.Χ., και αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Ο οικισμός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός επειδή οι κάτοικοί του είχαν την συνήθεια να θάβουν πολλά από τα αποκτήματά τους μέσα στις οικίες τους όταν προέκυπτε η ανάγκη να κτίσουν νέα οικία. Συνήθως, οι αρχαιολόγοι δεν είναι τόσο τυχεροί αφού όταν οι κοινότητες του παρελθόντος άλλαζαν οικία, μετέφεραν όλα τους τα υπάρχοντα μαζί τους. Η Νεολιθική αυτή συνήθεια στον Άγιο Επίκτητο-Βρυσί μας παρέχει πληθώρα πληροφοριών, μοναδικών για όλο τον αρχαίο Μεσογειακό κόσμο και όχι μόνο για την Κύπρο.

Οι οικίες αποτελούνταν από ένα δωμάτιο και βρίσκονταν εκατέρωθεν ενός στενού διαδρόμου με κεντρικό οχετό. Η είσοδος στις οικίες γινόταν μέσω ενός μόνο ανοίγματος και σε κάποιες περιπτώσεις διατηρούνταν ακόμη και τα ξύλινα πλαίσια των θυρών. Κάθε οικία διέθετε μια υπερυψωμένη εστία κτισμένη δίπλα από λίθινο πάγκο και καθίσματα ενώ σε κάποιες οικίες βρέθηκε μεταξύ των καθισμάτων, έτοιμο να ξαναχρησιμοποιηθεί, το λίθινο τριβείο που χρησιμοποιείτο για την επεξεργασία του κριθαριού και του σιταριού από τα διπλανά χωράφια. Σε μια γωνιά βρέθηκαν σε εξαίρετη κατάσταση διατήρησης τα κατάλοιπα πλεγμένων καλαθιών και ψαθών και σε άλλες γωνιές υπήρχαν στη θέση τους τα αποθηκευμένα λίθινα εργαλεία του νοικοκυριού. Οι κάτοικοι μιας οικίας εξειδικεύονταν στην κατασκευή οστέινων χανδρών και μιας άλλης στην κατασκευή λίθινων εργαλείων από πυριτόλιθο ο οποίος συλλέγετο από τη διπλανή παραλία. Με άλλα λόγια, οι ανασκαφές στο Νεολιθικό αυτό οικισμό μας δίνουν μια εξαιρετικά ζωντανή εικόνα των καθημερινών δραστηριοτήτων των κατοίκων, εικόνα που σπάνια διατηρείται σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη θέση Άγιος Επίκτητος-Βρυσί θέση ιδιαίτερου επιστημολογικού ενδιαφέροντος που αξίζει να κηρυχθεί σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Είναι με αισθήματα μεγάλης χαράς και ευθύνης που παραδίδω στην αρμόδια αρχή, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όλα τα ημερολόγια ανασκαφής της θέσης αυτής, η διερεύνηση της οποίας είχε τόσο βίαια διακοπεί. Συνήθως οι αρχαιολόγοι καταφέρνουν να δημοσιεύσουν ένα μόνο μικρό ποσοστό των ανακαλύψεών τους και συνεπώς η παράδοση αυτή παρέχει στους μελλοντικούς μελετητές πλούσιο υλικό για έρευνα το οποίο ευχόμαστε σύντομα να αποτελέσει μέρος του Ψηφιακού Αρχείου των Μνημείων της Κύπρου. Περιλαμβάνει 1000 και πλέον φωτογραφίες και σχέδια αδημοσίευτων αντικειμένων, κατόψεις και σχέδια τομών. Το τελευταίο στη σειρά σχέδιο παρουσιάζει την εξέλιξη μιας κοινωνίας σε επτά μέτρα στρωματογραφία με τη μια οικία να διαδέχεται την άλλη μέσα στο χρόνο. Τα αρχείο αυτό έχει φυσικά και επιπρόσθετη αξία αφού τόσο η θέση όσο και τα ευρήματά της βρίσκονται σε περιοχή που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αρχείο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και από την Interpol για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των ευρημάτων στο εξωτερικό. Η θέση Άγιος Επίκτητος-Βρυσί είναι ένας εθνικός θησαυρός για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και συνεπώς με χαρά παραδίδω το αρχείο των ανασκαφών στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη δρα Μαρία Χατζηκωστή, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά και στους συναδέλφους της, για την υπομονή και τις συμβουλές τους και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους που περιλαμβάνει τη διαφύλαξη και χρήση της πολύτιμης αυτής τράπεζας πληροφοριών προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών της Κύπρου και της διεθνούς κοινότητας.


http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/9D444A07254C964FC225793000562112?OpenDocument
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 26 Οκτ 2011, 10:35

Προκαταρκτική έκθεση ανασκαφής μυκηναϊκού οικισμού στα Τζαννάτα Κεφαλληνίας

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισαν νέες ανασκαφικές έρευνες από το Δρ Αντώνη Βασιλάκη, Διευθυντή της ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου της Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας. Στην παρακείμενη θέση «Μπούρτζι» έχει ανασκαφτεί από τον π. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα, ο σημαντικότερος μυκηναϊκός ηγεμονικός θολωτός τάφος της Δυτικής Ελλάδας . Η περιοχή Τζαννάτων και Πόρου Κεφαλονιάς χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1993.

Με άλλη απόφαση το 1999 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την καταστροφή σημαντικών ερειπίων (π.χ. του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου) στο λόφο «Κατσιβελάτα», στον αγρό οικογένειας Ευάγγελου Μενεγάτου βορειοανατολικά από το θολωτό τάφο, σε απόσταση περίπου 350 μ. Για τη διευκρίνιση του χαρακτήρα του περίβολου και των αρχαίων δομικών υλικών που ήταν διάσπαρτα, μαζί με θραύσματα ρωμαϊκών κεραμίδων από καλυβίτες τάφους, και κεραμική προϊστορικών χρόνων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διερευνητική σωστική ανασκαφή.

Η έρευνα εντόπισε και ανάσκαψε αρχαιότητες μυκηναϊκών χρόνων (1600-1200 π.Χ.).

1. Αποκαλύφθηκε η πορεία του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου, μέσου πάχους 2,30 μ., με κατεύθυνση Βορρά-Νότο, σε μήκος περίπου 40 μέτρων. Ο περίβολος είναι η τελευταία κατασκευή στη θέση αυτή (1200 π.Χ.). Την ιδία εποχή κατασκευάστηκε χαλικόστρωτος δρόμος -σώθηκε στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής- που βαίνει παράλληλα με το περίβολο στα δυτικά του. Ο δρόμος, μέσου πλάτους 2,20 μ. ορίζεται στα δυτικά από σειρά μεγάλες πέτρες, που βαίνει παράλληλα με τον περίβολο.

2. Βαθύτερα από το δρόμο και τον τοίχο είχε κατασκευαστεί μικρό κτίσμα, από το οποίο σώθηκε καμπυλόγραμμος τοίχος, μήκους 4,00 μ., κάτω από το οδόστρωμα. Ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.

3. Η τρίτη και κυριότερη περίοδος χρήσης του χώρου αποκαλύφθηκε βαθύτερα σε έκταση περίπου 50 τ.μ. Οικοδομήθηκε ένα μεγάλων διαστάσεων οικοδόμημα, από το οποίο σώθηκαν τα λείψανα καμπυλόγραμμου τοίχου μέσου πάχους 1,50 μ. σε μήκος πάνω από 10 μ. και ευθύγραμμου τοίχου πάχους 1,80 μ. Το αδιατάρακτο στρώμα, που το πάχος του ποικίλει από 0,15 μέχρι 0,60 μ., έχει κλίση προς τα νότια και αποκαλύφθηκε σε έκταση περίπου 150 τ.μ. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί: α) καμπυλόγραμμη κατασκευή, διαμέτρου 2,00 μ., πιθανόν αποθέτης απορριμμάτων, β) πηλόχριστη κυκλική εστία, γ) μάζες πηλού και δ) μικρή πετρόκτιστη κατασκευή, μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί ένα μεσαίο αγγείο. Στο αδιατάρακτο στρώμα βρέθηκαν πολλά όστρακα αγγείων ποικίλων σχημάτων, μεγεθών και κατηγοριών πηλού.

Η κεραμική δεν συντηρήθηκε ακόμη, αλλά από την πρώτη εξέταση χρονολογείται με βεβαιότητα στον 14ο και 13ο αι. π. Χ. (ΥΕ ΙΙΙΒ - ύστερη μυκηναϊκή περίοδο). Βρέθηκαν πήλινα σφοντύλια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, δεκάδες μικρολιθικά εργαλεία και θραύσματα εργαλείων από πυριτόλιθο, πρισματική χάντρα από στεατίτη και ένα μοναδικό κόσμημα-σφραγίδα: ένα σταγονόσχημο επίμηκες περίαπτο, μήκους 0,04 μ. και μέσης διαμέτρου 0, 0012 μ., από βασάλτη, με σπασμένη την οπή ανάρτησης, και με δυσδιάγνωστο σφραγιστικό θέμα στην καμπύλη κάτω επιφάνεια.

4. Μια αρχαιότερη χρήση του χώρου έχει αποκαλυφθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της ανασκαφής: τοίχοι ευθύγραμμοι και λίγη κεραμική, που προς το παρόν δύσκολα χρονολογείται με ακρίβεια, αλλά πιθανόν είναι του 15ου αι π.Χ.

Η ανακάλυψη του οικισμού, σε συνδυασμό με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο, δημιουργεί νέο κεφάλαιο στην ιστορική και οικιστική εξέλιξη της μυκηναϊκής Κεφαλληνίας, και την ανάγκη επανεξέτασης ανοικτών ζητημάτων αρχαιολογικής τοπογραφίας της Ιόνιας νησιωτικής περιοχής, που αποτελούσε την επικράτεια του «άνακτα» των Κεφαλλήνων.


http://www.aegeussociety.org/gr/index.php/excavations-and-research/vasilakis-2011-tzannata/
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pyxlax » 26 Οκτ 2011, 12:47

Εγκρίθηκαν οι μελέτες
Έργα αποκατάστασης στα αρχαία θέατρα Δελφών και Νικόπολης αποφάσισε το ΚΑΣ
Δύο σημαντικά μνημεία, το αρχαίο θέατρο των Δελφών και το ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης, πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις σχετικές μελέτες. Και τα δύο μνημεία έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες κατά τη διάρκεια των αιώνων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συντήρηση και προστασία τους.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών είναι από τα λίγα θέατρα της αρχαιότητας για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία για τη χρονολόγησή του (το πρώτο λίθινο θέατρο χτίστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα, πήρε δε τη σημερινή μορφή του κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους), αλλά και για τη μορφές που πήρε, το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα, στη βορειοδυτική γωνία του και σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα του Απολλώνιου Ιερού, αν και οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλα γνωστά μνημεία του είδους του (χωρούσε 5.000 θεατές, είχε εξωτερική διάμετρο 36 μ. και εσωτερική 9,25 μ.).

Στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που γίνονταν στο πλαίσιο των Πυθίων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνα Μουσαγέτη. Επίσης, στον χώρο του τελούνταν και οι αγώνες των Σωτηρίων, που γίνονταν προς τιμήν του Διός Σωτήρος και του Απόλλωνος, μετά τη νίκη των Αιτωλών επί των Γαλατών το 279/278 π. Χ. Οι αγώνες αυτοί ήταν μουσικοί, που διεξάγονταν μία φορά τον χρόνο, αργότερα όμως, στα μέσα του 3ου αι. π. Χ., μετατράπηκαν σε πανελλήνιους, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ εμπλουτίστηκαν με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες.

Η προμελέτη αποκατάστασης, που έγινε δεκτή από τα μέλη του ΚΑΣ, διεξήχθη από μελετητές, οι οποίοι προχώρησαν στην εκπόνησή της μετά από ανάθεση του σωματείου «Διάζωμα». Πρόκειται για μία συμβολική μέρα, καθώς εγκαινιάζεται μια νέα δράση του σωματείου, που είναι οι αναθέσεις μελετών.

Η προμελέτη έγινε μετά από προσεκτική επεξεργασία της επιστημονικής έρευνας που έχει εκπονήσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία ανασκάφτει την περιοχή από τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τους μελετητές, στόχος είναι η αποκατάσταση της γεωμετρίας του κοίλου και η συγκράτησή του με επιχωματώσεις, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και η συμπλήρωση κλιμάκων στις κερκίδες που σώζονται. Επίσης, κατά τους ίδιους, θα διατηρηθούν οι ιστορικές βλάβες που υπέστη το μνημείο κατά τη διάρκεια των αιώνων, χωρίς να προστεθούν εδώλια, παρά μόνο όπου θεωρηθεί απαραίτητο, όπως στα ακραία σημεία των κερκίδων για να μην ολισθαίνουν.

Το ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα. Χτίστηκε βόρεια της Νικόπολης, την οποία ανήγειρε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π. Χ. Χτίστηκε έξω από τα τείχη της πόλης, στην περιοχή Προάστειο, γνωστή για τα πολλά δημόσια οικοδομήματά της, που εντυπωσίασαν τους πρώτους περιηγητές. Μεταξύ αυτών και ο αρχιτέκτονας Τ. Λ. Ντόναλατσον, ο οποίος έκανε την πρώτη κάτοψη του θεάτρου, σχέδιο που δημοσιεύτηκε το 1835 στο έργο Travels in northern Greece του Ουίλιαμ Λικ, που επισκέφτηκε τη Νικόπολη το 1805.

Στο θέατρο πραγματοποιούνταν κυρίως τα Νέα Άκτια, αγώνες θρησκευτικού χαρακτήρα που τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα και οι οποίοι περιελάμβαναν ποικίλους διαγωνισμούς, όπως ποιητών, σοφιστών, κωμωδών, τραγωδών, κηρύκων, σαλπιγκτών, κιθαριστών, φωνασκών, αυλητών και παντομίμων. Στα Άκτια πήρε μέρος και ο αυτοκράτορας της Ρώμης Νέρωνας, ο οποίος επισκέφτηκε δύο φορές τη Νικόπολη, αλλάζοντας μάλιστα και το όνομά της σε Νερωνικόπολη. Τη δεκαετία του '60 πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές, κατά τις οποίες βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- ένα άγαλμα μαινάδας ή μούσας, ένα δαχτυλίδι και νομίσματα, που μαρτυρούν τη χρήση του χώρου από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η μελέτη προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης του Μεγάλου Θεάτρου στο εν άλσει προάστιο της Νικόπολης, όπως λέγεται, εκπονήθηκε από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Το θέατρο, ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του, χωρητικότητας 15.000 θεατών, παρουσιάζει σήμερα πολλά προβλήματα, όπως ρωγμές, καταρρεύσεις, χάσματα, φθορές από όμβρια ύδατα, μηχανικές καταπονήσεις από ρίζες φυτών, αποσαθρώσεις κονιαμάτων και αποκολλήσεις τοιχοποιιών.

Η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση και στερέωση των τοίχων, τη συμπλήρωση των χασμάτων με τούβλα και των ρωγμών με ενέματα και κονιάματα, την πραγματοποίηση δοκιμαστικών τομών και επεμβάσεων στην περιφερική στοά, που παρείχε προστασία στους θεατές κατά τη διάρκεια νεροποντής και από την οποία έχουν σωθεί μόνο οι πεσσοί στήριξης της στέγης, καθαρισμούς και αποτυπώσεις. Υπάρχει δε σκέψη να διατηρηθούν τα χαράγματα και τα γκράφιτι διάσημων περιηγητών του 18ου αιώνα που άφησαν τα ίχνη τους σε σημεία του μνημείου.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231134764
http://vimeo.com/33976434

"...η ματιά της τελευταίας στιγμής που θέλει τόσα πολλά να μεταδώσει, αλλά που τελικά δεν είναι παρά μια μάσκα, ναι, ένα προσωπείο παραμορφωμένο από ένα άδειο, ένα κενό χαμόγελο."
Χένρι Μίλερ, Ο Τροπικός του Καρκίνου
Άβαταρ μέλους
pyxlax
 
Δημοσιεύσεις: 11659
Εγγραφή: 15 Ιουν 2008, 16:59
Ευχαριστώ: 18

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό queenfan » 26 Οκτ 2011, 18:14

Τι θέλει στην Κρήτη το µάτι του Τουταγχαµών;

Στην αρχή ήταν ένας µεγάλος σβώλος από χώµα. Τίποτε το παράξενο. 'Οταν όµως µέσα από αυτόν άστραψε ξαφνικά ένα µάτι, τότε όλα άλλαξαν. Μέσα στο πιθάρι όπου πριν από αιώνες είχε ταφεί µια οικογένεια, ανάµεσα στα οστά των νεκρών και στα πολύτιµα αντικείµενα που τους συνόδευσαν στην ταφή, αυτό το µάτι έµοιαζε να ήρθε από έναν άλλον κόσµο. Πόσω µάλλον που ήταν ίδιο µε τα µάτια του Τουταγχαµών!

Ολόχρυσο, σε φυσικό µέγεθος, µε αιγυπτιακό µπλε ολόγυρά του και κυρίως πανοµοιότυπο µε αυτό της χρυσής νεκρικής µάσκας του Αιγύπτιου βασιλιά που πέθανε το 1323 π.Χ. Στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στις πλαγιές της Ίδης στην Κρήτη ο οικογενειακός τάφος του 8ου-7ου αιώνα π.Χ. έκρυβε σίγουρα ένα διαφορετικό µυστικό.
Χιλιάδες χρυσά ελάσµατα, χρυσά πλακίδια µε απεικονίσεις προσώπων, κοσµήµατα, αρωµατοδόχα αγγεία από γυαλί και φαγεντιανή, φιάλες, χάντρες κοσµηµάτων, σκαραβαίοι. Η πλούσια οικογενειακή ταφή µέσα στον τεράστιο πίθο υπήρξε ακόµη ένα σπουδαίο εύρηµα στην Αρχαία Ελεύθερνα, αποδεικνύοντας τη δυναµική της πόλης που άνθησε στη Γεωµετρική και στην Αρχαϊκή Εποχή, από τον 8ο αιώνα π.Χ. Αλλά πώς είναι να σε κοιτάζει µέσα από το χώµα ένα µάτι; Σίγουρα αιφνιδιαστικό ακόµη και για τους συνηθισµένους σε απρόσµενα ευρήµατα αρχαιολόγους. Οµοιό του άλλωστε δεν έχει βρεθεί στην Κρήτη, πλην ενός πολύ µικρού, χωρίς το χαρακτηριστικό αιγυπτιακό µπλε, στην Κνωσό πριν από µισόν αιώνα.

«Τα υλικά, το σχήµα του µατιού, η κατασκευή του δεν αφήνουν καµία αµφιβολία για το πρότυπο που είχε ο καλλιτέχνης» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταµπολίδης, ο οποίος διεξάγει τις αρχαιολογικές έρευνες στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας από το 1985. Στην πραγµατικότητα είναι ένα επιστήθιο κόσµηµα µε απόληξη για να κρεµιέται. Ωστόσο η κοκκίδωση στη θέση των βλεφαρίδων, τα βλέφαρα που είναι σχηµατισµένα από πάστα αιγυπτιακού µπλε κάνουν τη διαφορά.

Η νύφη του Άδη
«Γυναίκα φορούσε αυτό το κόσµηµα. Και το ένδυµά της ήταν καταστόλιστο από τα χρυσά ελάσµατα που ήρθαν στο φως Υποθέτουµε µάλιστα ότι είναι η νεότερη από τις τρεις της ίδιας ταφής, διότι τις ανύπανδρες γυναίκες στόλιζαν σαν νύφες όταν πέθαιναν, επειδή νυµφεύονταν τον Αδη» προσθέτει ο κ. Σταµπολίδης.

∆εν είναι το µόνο εύρηµα ωστόσο που έφθασε στην Αρχαία Ελεύθερνα από την άλλη πλευρά της Μεσογείου. Μια µεγάλη χάντρα από ορεία κρύσταλλο, πάνω στην οποία είναι χαραγµένο ένα πλοίο µε τετράγωνο πανί σαν αυτά που ταξίδευαν σε µεγάλα ποτάµια όπως ο Νείλος, βρισκόταν µέσα στον σβώλο του χώµατος. Χάλκινες φοινικικές φιάλες µε αιγυ πτιακές σφίγγες που φέρουν το αιγυπτιακό «apron» (ποδιά) και σκαραβαίοι µε ιερογλυφικά που βρέθηκαν στον ταφικό πίθο έκαναν προφανώς την ίδια διαδροµή.
Κατά τον αρχαιολόγο µάλιστα το γεγονός ότι το χρυσό µάτι φοριόταν ως επιστήθιο πιθανόν να σηµαίνει την παρείσφρηση αιγυπτιακών δοξασιών και πίστεων στην κοινωνία της Ελεύθερνας ήδη από τα τέλη του 8ου µε αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.

Επιφανής πολεµιστής
Ένας ηλικιωµένος άνδρας περίπου 70 ετών και τρεις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών (30-35 η µία, 27-30 η άλλη και η νεαρότερη 18-20), µέλη της ίδιας, υψηλού κύρους οικογένειας, που είχαν πεθάνει σε διαφορετικούς χρόνους, βρίσκονταν στον λαξευµένο στον βράχο τάφο, µέσα στον οποίο είχε τοποθετηθεί ο πίθος. Τον επιφανή νεκρό συνόδευαν προσωπικά αντικείµενα, όπως ένα σιδερένιο εγχειρίδιο µήκους 45 εκατοστών και µία, σιδερένια επίσης, πόρπη ζώνης πάνω στην οποία διατηρούνται ακόµη ίχνη υφάσµατος. Ο άνδρας αυτός άλλωστε είχε ταφεί µε το πλήρες τελετουργικό για έναν αριστοκράτη-πολεµιστή κατά το οµηρικό πρότυπο.

Εξω από το πιθάρι, «σαν σταφύλια» όπως περιγράφει ο κ. Σταµπολίδης, κρέµονταν τα πολυάριθµα αγγεία: υδρίες, αµφορείς σκύφοι. Ανάµεσά τους σιδερένιες λόγχες από δόρατα και ξίφη, αλλά και το σπάνιο εύρηµα ενός αξινοπέλεκυ. Στο επάνω µέρος του πίθου εξάλλου τρεις χάλκινοι λέβητες – ο ένας διαµέτρου 65 εκ. – θα πρέπει να χρησιµοποιήθηκαν για το τελετουργικό του ταφικού λουτρού του πολεµιστή. Στην πλαγιά ενός λόφου που ανεβαίνει προς την ακρόπολη της Ελεύθερνας αναπτύσσεται σε κλιµακωτή διάταξη και µε ασφυκτική πυκνότητα το νεκροταφείο της. ∆εκάδες καύσεις, µεµονωµένες ή σε αποτεφρωτήριο, εγχυτρισµοί (σε πίθους) αλλά και απλές ταφές αποδεικνύουν την πολύπλοκη διαστρωµάτωση της αρχαίας κοινωνίας αλλά και την ευηµερία της, όπως προκύπτει από τα πλούσια ευρήµατα. Ίσως έτσι δικαιολογείται και η παρουσία του αιγυπτιακού οφθαλµού, που ικανοί έµποροι είχαν ανταλλάξει σε κάποιο λιµάνι της Μεσογείου.

Κυματιστά μαλλιά και εράσμια χαμόγελα
Ένδυμα μακρύ και χρυσοποίκιλτο. Η φούστα ποδήρης, το πανωκόρμι εφαρμοστό με κοντά μανίκια και στους ώμους μια μικρή εσάρπα, το επίβλημα. Χρυσά κοσμήματα κατεβαίνουν από τη μέση ως τον ποδόγυρο σε μία ή πολλές σειρές, ενώ άλλα κοσμήματα στολίζουν ολόγυρα την άκρη της φούστας. Το ίδιο συμβαίνει στον μπούστο και στην εσάρπα. Η ζώνη υφασμάτινη, δερμάτινη ή μεταλλική, δείχνει την κοινωνική θέση. Τα κοσμήματα έχουν σχήματα ρόμβων, πλοχμών, μαιάνδρων ή ψαροκόκαλου, ενώ ορισμένες φορές χρυσοί ρόδακες υπάρχουν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία του ρούχου. Αγάλματα της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου αποτυπώνουν με σαφήνεια τα γυναικεία ενδύματα στην Κρήτη. Οπως αυτό με το οποίο έντυσαν τη νεαρή γυναίκα, που τάφηκε στον οικογενειακό τάφο της αρχαίας Ελεύθερνας. Περισσότερα από 3.000 ήταν τα χρυσά ελάσματα που ήταν ραμμένα στο ένδυμα της νεκρής, μερικά από αυτά διατηρημένα μέσα σε πυκνούς σβόλους χώματος. Κομματάκι-κομματάκι ανασυντέθηκαν έτσι αυτά τα περίτμητα χρυσά κεντήματα. «Φτιάξαμε επάνω σε ρυζόχαρτο τους πλοχμούς από τα ελάσματα και με βάση αυτά τις αλυσίδες των πλοχμών» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης. Ήδη έχουν αποκατασταθεί δύο αλυσίδες μήκους 20 και 22 εκατοστών, μια εκπληκτική εργασία των συντηρητών. Δίπλα τους τα χρυσά πλακίδια με έκτυπη διακόσμηση «απεικονίζουν γυναικεία πρόσωπα με κυματιστά μαλλιά, ορθάνοιχτα μάτια και εράσμια χαμόγελα, κομψοτεχνήματα δαιδαλικά», όπως συμπληρώνει ο ανασκαφέας.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=426441
Άβαταρ μέλους
queenfan
Επίτιμος Διαχειριστής
Επίτιμος Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 10630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2011, 01:33
Τοποθεσία: Fortress of Solitude
Σχολή/Τμήμα: Αρχαιολογικό

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό queenfan » 01 Νοέμ 2011, 19:55

Ανακάλυψαν Βελάσκεθ λίγο πριν... πέσει το σφυρί

Θησαυρός αποδείχτηκε πίνακας που ετοιμαζόταν να βγει στο σφυρί ως έργο ενός όχι και τόσο σπουδαίου ζωγράφου του 19ου αιώνα που εργαζόταν στο Μπάκιγχαμ, του Μάθιου Σέπερσον. Το έμπειρο μάτι ενός από τους ιστορικούς τέχνης του οίκου Bonhams όμως εντόπισε ότι το έργο ήταν υψηλής ποιότητας κι ίσως η ταυτότητά του θα έπρεπε να ερευνηθεί. Κι είχε δίκιο. Διότι το πορτρέτο - αγνώστου ανδρός - (φωτογραφία) είναι τελικά έργο του σπουδαίου ζωγράφου του μπαρόκ Ντιέγο Βελάσκεθ και τώρα αναμένεται να πωληθεί σε τιμή που θα ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Αν και παραμένει άγνωστο το πώς παράπεσε το συγκεκριμένο έργο και κατατάχθηκε ανάμεσα σε εκείνα του Σέπερσον - μια εκδοχή θέλει τον πίνακα να ανήκε στην συλλογή έργων που διατηρούσε ο ίδιος ο Σέπερσον - ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι το πορτρέτο έγινε διά χειρός του Βελάσκεθ καθώς το πιστοποιεί τόσο ένας από τους κορυφαίους ειδικούς, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ο Πίτερ Τσέρι, όσο και η εξέταση που έγινε με ακτίνες Χ. «Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που μπορεί να σου τύχει μόνο μια φορά στη ζωή σου και είναι συναρπαστικό να μπορείς να παρουσιάσεις ένα τέτοιο έργο μπροστά σε όλο τον κόσμο», δηλώνει εκ των διευθυντών των Bonhams, Άντριου ΜακΚένζι.

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4669011

Στα άδυτα του αρχαιότερου Αστεροσκοπείου

Ο εξωτερικός περίβολος του Ιδαίου Αντρου στον Ψηλορείτη ήταν ένα οργανωμένο σε επιστημονική βάση Αστεροσκοπείο τουλάχιστον από τη Μινωική περίοδο, με όργανα επιστημονικών μετρήσεων των ηλιοστασίων το βωμό του Δία καθώς και τις βάσεις των αγαλμάτων που βρίσκονταν έξω από την είσοδο του ιερού σπηλαίου.

Αυτή είναι η επιστημονική ανακοίνωση -που αποτελεί πολιτισμική ανατροπή για τον αρχαίο κόσμο- του μηχανικού και ερευνητή Νίκου Λεβεντάκη, που έγινε στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Επιστημονικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, ανακοίνωση που βασίζεται στην «ανάγνωση» των μη κατανοητών αρχαιολογικών συμβολικών δεδομένων με βάση παραμέτρους των Θετικών Επιστημών.

Έτσι βεβαιώνεται πως πρώτοι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ένα ολοκληρωμένο ημερολογιακό έτος. Προτείνει μάλιστα ο κ. Λεβεντάκης το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, που βρίσκεται στον Ψηλορείτη, να ονομαστεί Αστεροσκοπείο της Ιδαίας Αρτέμιδος, αφού αυτή η θεά επόπτευε τα μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή, του Ψηλορείτη και φυσικά του Ιδαίου Αντρου, εκτός του κυρίαρχου ρόλου του Κρηταγενούς Δία.

Κύριε Λεβεντάκη, ποια είναι τα ημερολογιακά δεδομένα της Μινωικής περιόδου;
«Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ιερά σπήλαια της Κρήτης βρέθηκε ότι, όπως οι Αιγύπτιοι έτσι και οι Μινωίτες διέθεταν χωριστό ηλιακό διοικητικό ημερολόγιο. Για τις θρησκευτικές τους τελετές οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν, παράλληλα, και σεληνιακό μηνολόγιο, το οποίο όμως διόρθωναν ηλιακά. Ειδικότερα η καταγραφή των βασικών σταθμών της πορείας του Ήλιου, δηλαδή των ισημεριών και των ηλιοστασίων, επιτυγχανόταν με κατασκευές στην αυλή του Ιδαίου Αντρου.

Ήδη αρχαίες μαρτυρίες (Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη Ιστορικής) πληροφορούν ότι η αυλή του Ιδαίου θεωρούνταν το ίδιο ιερή όπως και η σπηλιά. Ο Σπυρίδων Μαρινάτος λ.χ. που έκαμε ανασκαφές στο Ιδαίον, διαπίστωνε το 1956 με θαυμασμό ότι "ανοίγεται προς ανατολάς με το ευρύχωρον στόμιόν του και βλέπει προς τον ουρανόν. Μεγαλοπρεπές είναι το θέαμα του βραδέως στρεφομένου στερεώματος από του ύψους τούτου, οπόθεν οι αστέρες λάμπουν μετά στίλβης ασυνήθους".

Κατά σύμπτωση το Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίπλα στην κορυφή του Σκίνακα και στα 6.210 μ. από την είσοδο του Ιδαίου, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 230 μ. από τον άξονα των ισημεριών, που παρατηρούσαν οι ιερείς του. Ο εντοπισμός των κατασκευών που τοποθέτησαν οι ιερείς του Ιδαίου στην αυλή για να παρατηρούν την πορεία του Ηλιου, ανατρέπει τις επικρατούσες μέχρι σήμερα αντιλήψεις, ότι τα αρχαία ελληνικά ημερολόγια ήταν καθυστερημένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων (G. Thomson, 1943).

Μηνολόγια
Αντίθετα, οι προσαρμογές των ελληνικών σεληνιακών μηνολογίων στα ηλιακά δεδομένα είναι παλαιότερες των βαβυλωνιακών, που τοποθετούνται στο 528 π.Χ. Πιθανό δε ήταν πιο αξιόπιστες και από αυτές του αιγυπτιακού ημερολογίου, αν κρίνει κανείς από τη φήμη που κατέκτησε το Ιδαίον στους Ρωμαϊκούς χρόνους, πιθανό διότι χρησιμοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις του για διόρθωση του Ρωμαϊκού ημερολογίου, που την περίοδο της Δημοκρατίας είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Φαίνεται δε ότι, αντίθετα πάλι με τη θρυλούμενη οκταετηριδική διόρθωση που χρησιμοποιούσαν άλλοι λαοί, είναι ακριβής η πληροφορία του Ρωμαίου Διδύμου, πως τα πολύ παλιά χρόνια οι Ελληνες προσάρμοζαν "κατά το τρίτο και πέμπτο και όγδοο έτος", με υπόδειξη προφανώς των ιερέων του Ιδαίου».

Αυτό το αστρονομικό υλικό ως γνώση κυκλοφορούσε στην υπόλοιπη Ελλάδα;
«Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονταν στο Ιδαίον για τη διοικητική οργάνωση του χρόνου φαίνεται πως με διάφορους τρόπους διαχέονταν σε όλη την Ελλάδα. Μ' αυτές σχετίζονται οι επίμονες πληροφορίες του Ομηρικού Ύμνου στον Απόλλωνα, ότι το Μαντείο των Δελφών -με ηλιακό, επίσης, παρατηρητήριο- ιδρύθηκε από Κρήτες ναυτικούς. Παράλληλα, φαίνεται πως στη Βοιωτία υπήρχε σταθερός δεσμός με την Κρήτη. Έτσι εξηγούνται η φήμη του ημερολογίου της, αλλά και πολλές πληροφορίες του Ησιόδου, ιδιαίτερα για τις καλλιεργητικές υποχρεώσεις. Μάλιστα με λεπτομερή διαφοροποίηση των δεδομένων, που πρέπει ασφαλώς να αποδοθεί σε εμπεδωμένη γνώση των ημερολογιακών χαρακτηριστικών, διευκρινίζεται στον Ησίοδο πως "αυτός είναι ο νόμος των πεδιάδων και όποιων κατοικούν κοντά στη θάλασσα και στα δασωμένα φαράγγια" (Έργα και Ημέρες 388-), σε αντιδιαστολή με τα ορεινά μέρη, προφανώς.

Η δυσκολία του εγχειρήματος και η συχνότητα προσαρμογής του μηνολογίου στα ηλιακά δεδομένα περιλαμβανόταν στους λόγους των μεγάλων διαφοροποιήσεων των ημερολογίων στις ελληνικές πόλεις-κράτη. Όμως, σε τελική ανάλυση, ήταν εξαιρετικά ακριβής από τα παλιά ο χρόνος τέλεσης των μεγάλων κοινών τους εορτών, λ.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά. Εξάλλου η διασπορά των ημερολογιακών δεδομένων αποτελούσε, μάλλον, κριτήριο αυστηρής λεπτομερούς τήρησης παρά χαλαρότητας στην προσαρμογή.

Για τις μετρήσεις που μπόρεσε να πραγματοποιεί το ιερατείο του Ιδαίου, διέθετε ένα σταθερό παρατηρητήριο καταγραφής των ουράνιων φαινομένων γενικά και της πορείας του Ήλιου ειδικότερα. Έτσι εντόπιζαν τα σημεία ανατολής του Ήλιου κάθε φορά σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εξηγείται λοιπόν η πληροφορία του Σολίνου, ενός συγγραφέα των ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων, που υποστηρίζει ότι "ο Ψηλορείτης γνωρίζει τη θέση εμφάνισης της ανατολής του Ήλιου πριν βγει"».

Κύριε Λεβεντάκη, ποια είναι τα αντικειμενικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την πρότασή σας;
«Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου το 2009, από κοινού με τους αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς Νίκο και Γιώργο Ξυλούρη: εξαρτήθηκαν οι κρίσιμες θέσεις στην αυλή του Ιδαίου Αντρου από τριγωνομετρικά σημεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) στις κορυφές "Κουροπητός", "Μυίγα", "Μαύρος Κούμος", "Πίπερος" και "Σωρός". Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για τις μετρήσεις γεωδαιτικός σταθμός τύπου "Topcon", ακρίβειας έξι δευτερολέπτων.

Τα βάθρα αγαλμάτων και το αστρονομικό παρατηρητήριο, που ώς τώρα θεωρούσαμε ότι ήταν ένας απλός βωμός, αποτυπώθηκαν στο ΕΓΣΑ '87 (Εθνικό Γεωγραφικό Σύστημα Αναφοράς). Διαπιστώθηκε μετά και τη θεωρητική επεξεργασία πληροφοριών που αντλήθηκαν από το Google, ότι ο άξονας των ισημεριών ουσιαστικά ταυτίζεται με το διαμήκη άξονα του βωμού. Ο άξονας επίσης του θερινού ηλιοστασίου περνά από τις θέσεις και των δύο βάθρων». *

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=321689
Άβαταρ μέλους
queenfan
Επίτιμος Διαχειριστής
Επίτιμος Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 10630
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2011, 01:33
Τοποθεσία: Fortress of Solitude
Σχολή/Τμήμα: Αρχαιολογικό

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 08 Νοέμ 2011, 11:50

Ο διάβολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες... σε έργο του Τζιότο

O Εωσφόρος στη Βασιλική της Ασίζης

Το πρόσωπο του διαβόλου είχε κρύψει ο Ιταλός ζωγράφος Τζιότο, ένας από τους προδρόμους της Αναγέννησης, σε λεπτομέρεια φρέσκο που κοσμεί τη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη, όπως ανακάλυψαν συντηρητές.

Ο Εωσφόρος είχε «χωθεί» για τους τελευταίους επτά αιώνες στις πτυχές ενός σύννεφου και ήταν ουσιαστικά αόρατος διά γυμνού οφθαλμού. Πρόκειται για το 20ό φρέσκο του κύκλου που περιγράφει το βίο του Αγίου Φραγκίσκου στη Βασιλική και την ανακάλυψη έκανε η Ιταλίδα ιστορικός τέχνης Κιάρα Φρουγκόνε.

Ο Τζιότο είχε χρησιμοποιήσει τις πτυχές του σύννεφου για να δώσει τα χαρακτηρικά μία γιφούρας με «γαντζωτή» μύτη, πονηρό χαμόγελο και σκούρα κέρατα. Κοιτάζοντας κανείς το φρέσκο από το επίπεδο του πατώματος της Βασιλικής δεν διακρίνεται τίποτε αλλά, όπως αναφέρει το Reuters, το πρόσωπο διαγράφεται με σαφήνεια σε κοντινή εξέταση φωτογραφιών του έργου.

Ο επικεφαλής της ομάδας συντηρητών της Βασιλικής Σέρτζιο Φουσέτι εκτιμά πως η πρόθεση του ζωγράφου ήταν περισσότερο «να κλείσει το μάτι» στους παρατηρητικούς επισκέπτες παρά να κάνει τον Σατανά ένα από τα κεντρικά θέματα του φρέσκο.

Οι συντηρητές εκτιμούν πως ο Τζιότο, κατά την διαχρονικά συνήθη πρακτική των Ευρωπαίων ζωγράφων, χρησιμοποιήσε χαρακτηριστικά κάποιου για τον οποίο έτρεφε αντιπάθεια ως «μοντέλο» για τον διάβολο.


http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231136529
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 08 Νοέμ 2011, 11:54

Η συνεισφορά της μπύρας στην κατασκευή των πυραμίδων


Ήταν μια μακριά, δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά ένα ποτό, σας περιμένει στο τέλος. Ραντεβού στο μαγαζί της γωνίας για μια μπύρα; Οχι! Στην Αίγυπτο του 2550 π. Χ. το ραντεβού θα δινόταν κάτω από τις πυραμίδες, που βρίσκονταν σε φάση οικοδόμησης, αλλά το ποτό δεν θα άλλαζε. Και πάλι μπύρα θα ήταν!

«Πληρώνονταν σε ψωμί και μπύρα», λέει ο Δρ Πάτρικ ΜακΓκόβερν, επιστημονικός διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομοριακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Όποιος δούλευε στις πυραμίδες κάτω από τον καυτό ήλιο χρειαζόταν σίγουρα μια κρύα μπίρα στη συνέχεια. Ετσι η συνεισφορά της στην κατασκευή των πυραμίδων είναι μεγάλη, πόσο μάλλον που η ημερήσια κατανομή ήταν πέντε λίτρα», προσθέτει φέρνοντας μάλιστα και ένα σημερινό παράδειγμα: «Φανταστείτε έναν αρχαιολόγο που εργάζεται σε ανασκαφή. Εχει πάει από νωρίς στη δουλειά και έχει βγάλει μια δύσκολη μέρα κάτω από τον ήλιο. Εάν δεν έχει μία μπύρα για το βράδυ, θα γίνει.... επανάσταση».

Πρωτοπόρος εδώ και δύο δεκαετίες στον τομέα της μοριακής αρχαιολογίας αλλά και δημιουργός αρχαίων συνταγών που... σβήνουν τη δίψα ο Δρ ΜακΓκόβερν προχωρεί ένα βήμα παραπέρα με την θεωρία του, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ και ειδικότερα η μπύρα υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας ανάπτυξης των αρχαίων πόλεων. «Γιατί επιδρά στο μυαλό, σκοτώνει αρκετούς μικροοργανισμούς, έτσι ώστε να έχει φαρμακευτικά αποτελέσματα, αλλά και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά κοινωνικά μηδενίζοντας τις αναστολές», όπως λέει.

Για τον ίδιο άλλωστε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν ήταν το μοναδικό παράδειγμα αφού κάτι παρόμοιο συνέβαινε στην κεντρική Αμερική, μόνον που εκεί η μπύρα προερχόταν από καλαμπόκι αντί για κριθάρι. «Ενα από τα κίνητρα των πρώτων ανθρώπων για την επιλογή μιας θέσης εγκατάστασης θα μπορούσε να είναι η καλλιέργεια σιτηρών, τα οποία όμως παράγουν και μπύρα», λέει ο ΜακΓκόβερν ο οποίος θα αναπτύξει τη θεωρία του σε διάλεξη με τίτλο «Αποκαλύπτοντας το παρελθόν: Η αναζήτηση του κρασιού, της μπύρας και γενικότερα της ζύμωσης» την ερχόμενη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αλλωστε ο ίδιος πιστεύει ότι ο ρόλος της μπύρας στο μέλλον μπορεί να είναι καθοριστικός σημειώνοντας μάλιστα μία τελευταία ανακάλυψη που αυξάνει την πιθανότητα ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να πυροδοτήσει την εξέλιξη του ανθρώπου πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

«Η παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου αποκάλυψε ότι στο κέντρο ακριβώς του γαλαξία μας υπάρχει ένα τεράστιο σύννεφο, δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων λίτρων, αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης. Αυτό δείχνει όντως, πως το αλκοόλ είναι βασικό για τη ζωή σε αυτόν τον γαλαξία και στον πλανήτη Γη!», λέει.


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=429034&h1=true
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 12 Νοέμ 2011, 13:02

Αρχαιολογική έρευνα στην τοποθεσία Πραστιό-Μεσόροτσος 2011

Κύπρος, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, 27-10-2011

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει τη λήξη της φετινής αρχαιολογικής έρευνας που διενεργήθηκε στην τοποθεσία Μεσόροτσος στο Πραστιό της Πάφου, από τις 29 Ιουλίου ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2011. Η έρευνα διενεργείται από αποστολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κυπριακών Αρχαιολογικών Ερευνών και Fellow του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δρος Andrew McCarthy. Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο οι έρευνες απεκάλυψαν κατάλοιπα που χρονολογούνται στην Ακεραμική και Κεραμική Νεολιθική περίοδο, στη Χαλκολιθική περίοδο, στην Εποχή του Χαλκού, στην Ύστερη Αρχαιότητα και στη Μεσαιωνική περίοδο. Πρόκειται συνεπώς για μια θέση με στοιχεία που υποδηλώνουν την πιο μακροχρόνια κατοίκηση που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε οκτώ συνολικά περιοχές στις οποίες αποκαλύφθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στρωματογραφία που παρουσιάζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και άλλα στοιχεία διαφόρων περιόδων.


http://www.aegeussociety.org/gr/index.php/miscellanea/cyprus-department-of-antiquities-prastio-14-09-2011/
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 17 Νοέμ 2011, 11:55

Μινωικός και ασύλητος ο αρχαίος τάφος στον Κρουσώνα

Ένας ασύλητος, καλά διατηρημένος Μινωικός τάφος, που χρονολογείται περίπου από το 1300 π. Χ., ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του νέου δρόμου Γαζίου Κρουσώνα, λίγο πριν τον ιστορικό οικισμό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για τάφο ομαδικού περιεχομένου, που συνοδευόταν από πλούσιες προσφορές. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως ευρήματα σε αρκετά καλή κατάσταση, όπως μεγάλος αριθμός ζωγραφιστών πήλινων αγγείων, κοσμημάτων, χάλκινων αντικειμένων, όπλων, κλπ.


http://www.aegeussociety.org/gr/index.php/miscellanea/nea-kriti-07-11-2011/
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 25 Νοέμ 2011, 23:03

Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και αναγνώριση μουσείων

Με την υπογραφή σχετικής απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείων. Η απόφαση εξειδικεύει τις προϋποθέσεις ίδρυσης νέων μουσείων από το Δημόσιο, καθώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μη δημόσια μουσεία προκειμένου να αναγνωρίζονται από το ΥΠΠΟΤ.

Υιοθετείται ένα ελάχιστο, αλλά απολύτως αναγκαίο, σύνολο προϋποθέσεων που αφορούν το ευρύτερο φάσμα των λειτουργιών ενός μουσείου και εκτείνονται από τη διαχείριση των συλλογών ως την οργάνωση και διοίκηση του μουσείου και τις υπηρεσίες προς το κοινό.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ένα σημαντικό κενό στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τον καθορισμό του νέου πλαισίου αξιοποιήθηκε η σημαντική εμπειρία των Υπηρεσιών του Υπουργείου, λήφθηκε υπόψη η πρακτική άλλων χωρών και έγιναν σεβαστές οι βασικές αρχές δεοντολογίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Το θεσμικό πλαίσιο που υιοθετείται μπορεί να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για τα μουσεία της Ελλάδας, βοηθώντας τα να αποκτήσουν αυξημένη επίγνωση του ρόλου τους, να αναβαθμίσουν το κύρος, την αξιοπιστία και το προφίλ τους, να επιλύσουν χρόνια προβλήματα με σωστή ιεράρχηση και να υιοθετήσουν καλές πρακτικές (τυποποίηση διαδικασιών και μεθόδων εργασίας). Συγχρόνως, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για το ίδιο το ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να αξιοποιούνται αποδοτικότερα τα διαθέσιμα κονδύλια, να παρέχεται στοχευμένη στήριξη στα μουσεία και να ενισχύεται η προβολή και η δικτύωσή τους.

Η απόφαση αυτή, με την οποία η Πολιτεία εκπληρώνει μια βασική υποχρέωσή της απέναντι στα μουσεία της Ελλάδας, δημόσια και μη, ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για τη χάραξη και την υλοποίηση μιας συνεκτικής εθνικής μουσειακής πολιτικής.


http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=48272
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 21 Δεκ 2011, 00:54

Σπάνια σφηνοειδής επιγραφή βρέθηκε στη Μάλτα

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αχάτη που φέρει σφηνοειδή επιγραφή και χρονολογείται στη 2η π.Χ. χιλιετία. Πιθανόν προέρχεται από τη Nippur της Μεσοποταμίας. Ο αχάτης έχει σχήμα ημισελήνου. Η επιγραφή αναφέρεται στο θεό της Σελήνης Sin, ο οποίος λατρεύοταν στη Nippur.


http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2011/12/rare-cuneiform-inscription-found-in.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TheArchaeologyNewsNetwork+%28The+Archaeology+News+Network%29
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 21 Δεκ 2011, 21:40

Υπερφυσική η Ιερά Σινδόνη του Τορίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η πασίγνωστη και άκρως αμφιλεγόμενη Ιερά Σινδόνη του Τορίνο, όπου υποτίθεται ότι πάνω της έχει μυστηριωδώς αποτυπωθεί το αυθεντικό πρόσωπο του Χριστού, κάτι που όμως δεν έχει γίνει γενικά αποδεκτό έξω από τους κύκλους της εκκλησίας, ξεσηκώνει νέες αντιπαραθέσεις, εν μέσω των εορτών. Μια νέα μελέτη Ιταλών ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εικόνα στο ύφασμα δεν μπορεί να αποτελεί έργο απατεώνων του Μεσαίωνα, αλλά πρέπει να δημιουργήθηκε από μια υπερφυσική λάμψη φωτός.

Οι Ιταλοί επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης (ΕΝΕΑ) αρνούνται να δεχτούν ότι η εικόνα, που υποτίθεται ότι αποτυπώθηκε στο ύφασμα που τύλιγε το νεκρό σώμα του Χριστού, είναι απάτη και δεν αποκλείουν να παραπέμπει σε ένα μεταφυσικό συμβάν, που υπερβαίνει την κατανόηση της σύγχρονης επιστήμης.

Η σινδόνη, δηλαδή το νεκρικό σάβανο, είναι ένα ορθογώνιο ύφασμα με διαστάσεις περίπου τέσσερα μέτρα επί ένα. Οι Ιταλοί ερευνητές, αντίθετα με τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών περί μεσαιωνικής απάτης, ισχυρίζονται ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία που να επέτρεπε μια τόσο πετυχημένη αποτύπωση.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δήλωσαν ότι επί χρόνια προσπάθησαν να κάνουν κάτι παρόμοιο σε ύφασμα στα εργαστήριά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο αν χρησιμοποιούσαν υπεριώδες λέιζερ (κάτι που προφανώς δεν υπήρχε στον Μεσαίωνα) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο. Έτσι, όπως είπαν, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι το αποτύπωμα έγινε από μια πανίσχυρη υπερφυσική έκρηξη ενέργειας, η οποία συνόδευσε την ανάσταση του Χριστού.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πάολο ντι Λάτσαρο, μόνο μια σύντομης διάρκειας και έντονη εκπομπή κατευθυνόμενης υπεριώδους ακτινοβολίας θα μπορούσε να χρωματίσει με τέτοιο τρόπο ένα λινό ύφασμα, ώστε να αναπαράγει με τέτοια λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός γενειοφόρου άνδρα, όπως συμβαίνει με τη Σινδόνη του Τορίνο, η οποία ανήκει στο Βατικανό, το οποίο πάντως έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δηλώσει κατηγορηματικά αν θεωρεί αυθεντική τη Σινδόνη.

Το επίμαχο ύφασμα πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε από ένα σταυροφόρο από τους Αγίους Τόπους στη Γαλλία τον 14ο αιώνα. Φυλάχθηκε σε ένα μοναστήρι για αιώνες, όπου και υπέστη ζημιά από φωτιά. Δόθηκε στον αρχιεπίσκοπο του Τορίνο το 1578 από τον Δούκα της Σαβοΐας και έκτοτε φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό της πόλης, υπό αυστηρά ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες.

Αναλύσεις με την μέθοδο του ραδιοάνθρακα, που έγιναν το 1988 από διακεκριμένους ερευνητές τριών εργαστηρίων των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, της Αριζόνα και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, το χρονολόγησαν μεταξύ των ετών 1260 και 1390, πράγμα που ουσιαστικά αποδεικνύει την εκδοχή της μεσαιωνικής απάτης. Το εύρημα αυτό, όμως, αμφισβητήθηκε από ορισμένους, με το επιχείρημα ότι το αρχαίο ύφασμα έχει «μολυνθεί» με πιο πρόσφατες ίνες και άλλο υλικό, κυρίως κατά την προσπάθεια αποκατάστασής του μετά την πυρκαγιά που του προξένησε ζημιές.

Από την άλλη, το 1999, δύο ισραηλινοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η γύρη από φυτά, η οποία βρέθηκε πάνω στο ύφασμα, προέρχεται από την περιοχή των Αγίων Τόπων. Το Βατικανό έχει έκτοτε αρνηθεί να ικανοποιήσει επιστημονικά αιτήματα για περαιτέρω έρευνα της σινδόνης.

Ο ντι Λάζαρο, που δήλωσε ότι η εικόνα πρέπει να έχει δημιουργηθεί «από κάποια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας», διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μια εξήγηση για την πηγή της ενέργειας και δήλωσε ότι «η συζήτηση αναπόφευκτα έρχεται να αγγίξει ζητήματα όπως τα θαύματα», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα μελέτη «θα ανοίξει ένα φιλοσοφικό και θεολογικό διάλογο για το θέμα».

Όμως, ο καθηγητής Κρίστοφερ Ράμσεϊ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένας από τους ερευνητές που το 1988 χρονολόγησαν το ύφασμα, επανέλαβε και τώρα τη βεβαιότητά του για την ορθότητα της χρονολόγησης γύρω στον 13ο αιώνα μΧ., αρνούμενος το αντεπιχείρημα περί «μόλυνσης» εκ των υστέρων. Αναφερόμενος στα νέα συμπεράσματα των ιταλών ερευνητών, δήλωσε ότι «επειδή μπορούν να αναπαραχθούν παρόμοια αποτελέσματα με υπεριώδες λέιζερ, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι και ο μόνος τρόπος που κάτι τέτοιο (το αποτύπωμα) μπορεί να είχε δημιουργηθεί σε πρώτη φάση».

Από την άλλη, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τέλεγκραφ» σε ανάλυσή της, ακόμα και αν αποδεικνυόταν η αυθεντικότητα της αρχαιότητας του υφάσματος, παραμένει το ζήτημα της απόδειξης ότι το πρόσωπο που έχει αποτυπωθεί σε αυτό, ήταν ο ίδιος ο Χριστός. Αν, αντίστροφα, το ύφασμα αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας ότι δεν είναι 2.000 ετών, αυτό δεν αποδεικνύει επίσης πως ο Χριστός δεν ήταν ο υιός του Θεού.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_21/12/2011_419440
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 15 Ιαν 2012, 15:04

Σύλληψη τριών ατόμων για αρχαιοκαπηλία

Ένα αρχαίο μαρμάρινο λιοντάρι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, προσπαθούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, να πουλήσουν αντί 500.000 ευρώ, σε άγνωστους αγοραστές, τρία άτομα ελληνικής υπηκοότητας, που συνελήφθησαν χτες στην Ιτέα Φωκίδας, από αστυνομικούς της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής.

Το μαρμάρινο λιοντάρι είναι των αρχαϊκών κλασικών χρόνων (5ος - 4ος αιώνας πΧ), έχει διαστάσεις μήκους 110 εκ. και κυμαινόμενο πλάτος 30-35 εκ. και πιθανόν είχε χρησιμοποιηθεί σαν επιτύμβιο σήμα στην αρχαιότητα.

Το αρχαίο αντικείμενο επιδείχθηκε από τους αστυνομικούς σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αποφάνθηκε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής κληρονομιάς» και ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/01/2012_422705
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 27 Ιαν 2012, 18:28

Μία ιστορική διαδρομή του χρυσού στην αρχαία Ελλάδα

Τα μεγαλύτερα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως λειτουργούσαν σε περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης κατά την αρχαιότητα.

Τα μεγαλύτερα μεταλλευτικά κέντρα εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως λειτουργούσαν κατά την αρχαιότητα στην Θάσο, την περιοχή της βορειοανατολικής Καβάλας, του Παγγαίου, της Χαλκιδικής και του Εχεδώρου, από τα οποία παράγονταν μεγάλες ποσότητες χρυσού για εκατοντάδες χρόνια, προσφέροντας στους κατοίκους των περιοχών αυτών πλούτο και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα μεταλλεία Θάσου, Παγγαίου και Χαλκιδικής λειτουργούσαν από το 1200 - 1300 π.Χ., ωστόσο υπάρχουν αναφορές και ευρήματα ανασκαφών που αποδεικνύουν ότι το πολύτιμο αυτό μέταλλο προέρχονταν από την ανατολική πλευρά της Θάσου ήδη από το 2300 π.Χ. Σύμφωνα με αναφορές του Ησίοδου και του Ομήρου, τα έσοδα από την εξόρυξη χρυσού στο νησί έφταναν τα 200-300 τάλαντα (όπου ένα τάλαντο ισούται με περίπου 20 κιλά), αγγίζοντας την ετήσια παραγωγή σε χρυσό σε περίπου 400 κιλά. Η σημερινή αξία ενός κιλού χρυσού φτάνει τις 40-45.0000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλη Βαβελίδη, στην Θάσο λειτουργούσαν και άλλα μεταλλεία, εξίσου σημαντικά, όπως χαλκού και ώχρας (χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνταν π.χ. για τον καλλωπισμό και το μακιγιάζ των αρχαίων ελληνίδων), τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 1500 π.Χ. και 12000 π.Χ. «Τα μεταλλεία αυτά εξόρυξης χρυσού λειτουργούσαν για περισσότερο από 1.000 χρόνια, υπολογίζοντας μία ιστορική περίοδο έρευνας από την αρχαιότητα μέχρι το βυζάντιο. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές εξόρυξης, που αποτελούσε μία ιδιαίτερα επίπονη εργασία, καθώς η διάνοιξη των στοών γινόταν με καλέμι και σφυρί» αναφέρει ο κ.Βαβελίδης.

Στο Λαύριο λειτουργούσε το μεγαλύτερο μεταλλευτικό κέντρο εξόρυξης αργύρου στην Ελλάδα, από το 3000 π.Χ. με παραγωγή που έφτανε τους 1.700 τόνους.

Τα μεταλλεία της αρχαιότητας έκλεισαν, όταν ο πλούτος της γης σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα εξαντλήθηκε, εκτός από την περιοχή της Χαλκιδικής που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλα αποθέματα χρυσού. «Σε διάφορες θέσεις της Χαλκιδικής, και σε αυτές που σήμερα γίνεται εξόρυξη, υπάρχουν περισσότεροι από 160 τόνοι χρυσού, που μπορούν να αποφέρουν επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωλογίας.

Στις περιοχές των μεταλλείων λειτουργούσαν νομισματοκοπία, γι αυτό και κατά τις περιόδους εκείνες κάθε περιοχή διέθετε τα δικά της αργυρά και χρυσά νομίσματα, ενώ υπήρχε πλήθος χρυσών κοσμημάτων, που επιβεβαιώνονται άλλωστε σε αρχαιολογικές ανασκαφές στις περιοχές και σε τάφους, ιδιαίτερα των βασιλικών τάφων του Φίλιππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ υπάρχει πλήθος εκθεμάτων στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας.

Ο κ. Βαβελίδης θα παρουσιάσει στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του χρυσού στην Μακεδονία και τη Θράκη, σε διάλεξη που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 11.00, στο Μετεωροσκοπείο του ΑΠΘ.

Η ιστορική διαδρομή στηρίζεται σε ιστορικές πηγές, σε αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά και σε ερευνητικά προγράμματα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο από το 1978 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και αρχαιολογικές υπηρεσίες.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/01/2012_424662
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 13 Φεβ 2012, 16:14

Κλείνει για τρία χρόνια το μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο

Ο μεγάλος Βωμός της Περγάμου, αριστούργημα της ελληνιστικής τέχνης και ένα από τα μεγάλα μουσειακά αξιοθέατα του Βερολίνου, θα κλείσει για το κοινό από τον Οκτώβριο του 2014 και για τρία χρόνια, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το μνημείο αυτό στο Βερολίνο.

«Για τους επισκέπτες, ο κύριος πόλος έλξης θα κλείσει τον Οκτώβριο του 2014 και κατά πάσα πιθανότητα για τρία χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος πολιτιστικών αγαθών της Πρωσίας, το οποίο διαχειρίζεται πολλά μουσεία του Βερολίνου.

Στο Μουσείο της Περγάμου, το οποίο άνοιξε το 1930 στο χώρο των Μουσείων στη γερμανική πρωτεύουσα, θα γίνουν μεγάλες εργασίες ανακαίνισης και ορισμένα τμήματα θα κλείσουν για το κοινό τον Οκτώβριο. Οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το 2019, σημείωσε.

Ο Βωμός της Περγάμου, αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά, οικοδομήθηκε τον 2ο π.χ. αιώνα στην ακρόπολη της Περγάμου, μια πόλη της Μικράς Ασίας που βρίσκεται σήμερα σε απόσταση πάνω από 100 χλμ. από τη Σμύρνη, στην Τουρκία.

Ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886 από Γερμανούς αρχαιολόγους και τα τμήματα του κτιρίου αυτού στάλθηκαν στο Βερολίνο μετά από συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των Οθωμανών και της Γερμανίας. Η ανακατασκευή του βωμού διήρκεσε μέχρι το 1902.

Το Μουσείο της Περγάμου είναι αυτό με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Βερολίνο. Φιλοξένησε πέρυσι 1,3 εκατομμύριο επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/02/2012_426588
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 15 Φεβ 2012, 19:48

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στη περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου Κρήτης

Υποβρύχια αναγνωριστική αρχαιολογική έρευνα για τον εντοπισμό και καταγραφή εναλίων πολιτιστικών αγαθών στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Ηρακλείου Κρήτης, με βόρειο όριο τη νησίδα Δία, πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) στο διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου. Ερευνήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και συστηματικά θαλάσσια περιοχή περίπου 30χλμ.2 στον κόλπο του Ηρακλείου και στα νότια και ανατολικά της νησίδας Δία.
Πρόθεση της Εφορείας ήταν να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι των ήδη εντοπισμένων αρχαίων ναυαγίων της έρευνας του πλοιάρχου Κουστώ, αλλά και ο εντοπισμός νέων στόχων με ευρήματα σε ένα θαλάσσιο χώρο με έντονη ναυσιπλοΐα από την Προϊστορική περίοδο μέχρι σήμερα.

Η έρευνα είχε λίαν επιτυχή αποτελέσματα αφού, εντοπίστηκαν τέσσερα άγνωστα φορτία ναυαγίων με αμφορείς και χρηστικά αγγεία του πληρώματος. Πρόκειται για δύο ναυάγια ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ. και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς (5ος – 7ος αι. μ.Χ.), καθώς και δύο με βυζαντινούς αμφορείς, το ένα χρονολογούμενο στον 8ο – 9ο αι. μ.Χ. και το δεύτερο μεταγενέστερα. Επανεντοπίστηκε, επίσης φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου – 2ου αι. μ.Χ., το οποίο είχε εντοπίσει και μερικώς ανασκάψει ομάδα αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστήμων και του Cousteau, το 1976.

Όλα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και ανέλκυση ευρημάτων, κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών. Πέραν των ανωτέρω εντοπίσθηκαν τρία ναυάγια νεωτέρων χρόνων, που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο ως πολιτιστικά αγαθά και τέσσερις περιοχές προσωρινής αγκυροβολίας (καταφύγια), οι οποίες βρίθουν αρχαιολογικού υλικού διαφόρων εποχών και προελεύσεων (αμφορείς, χρηστικά και επιτραπέζια αγγεία, λίθινες και μολύβδινες άγκυρες, αλιευτικά βάρη κλπ.).

Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ΕΕΑ προτίθεται να τη συνεχίσει και το 2012.
Την διεύθυνση της έρευνας είχε ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Δρ. Θ. Θεοδούλου, με τη συμμετοχή των καταδυόμενων αρχαιολόγων της ΕΕΑ Δ. Ευαγγελιστή και Γ. Κουτσουφλάκη. Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι. Την έρευνα υποστήριξαν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών, ενώ συνεισέφεραν το Divers Club Crete και οι κκ Μ. Στεφανάκης και Δ. Δράκος. Σε όλους εκφράζονται θερμές ευχαριστίες, όπως και στα μέλη της αποστολής, τα οποία εργάστηκαν με αυταπάρνηση κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Με την Εφορεία συνεργάστηκε το Woods Hole Oceanographic Institution της Μασαχουσέτης (WHOI), δια του αρχαιολόγου – τεχνολόγου Δρ. Β. Foley, και εφαρμόστηκαν καινοτόμες μέθοδοι για την Υποβρύχια Αρχαιολογία όπως η χρήση δύο αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων (AUV’s), έξι κλειστών αναπνευστικών κυκλωμάτων (rebreathers) και προωθητήρων προσαρμοζόμενων στις καταδυτικές φιάλες για την κάλυψη μεγάλης θαλάσσιας έκτασης σε μικρό χρονικό διάστημα.
Στην τεχνική υποστήριξη της έρευνας συνεργάστηκε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δια του γεωλόγου Δ. Σακελλαρίου, το οποίο διέθεσε το ερευνητικό σκάφος «Αλκυών», εξοπλισμένο με πολυδιαυλικό βυθόμετρο υψηλής διακριτικότητας (multibeam), τομογράφο υποδομής πυθμένα (sub-bottom profiler) και όργανο μέτρησης φυσικών παραμέτρων (CTD).

Επαναπροσδιορισμός και αποτύπωση εναλίων κτισμάτων στη θέση Πηγαδάκια, Δήμου Ευεργέτουλα, Νήσου Λέσβου

Το 1995 στην περιοχή Πηγαδάκια του κόλπου της Γέρας, είχαν εντοπιστεί σε βάθος 2,5 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θεμελιώσεις κτηρίων και πλήθος οστράκων. Με αφορμή το γεγονός αυτό και στο πλαίσιο της βελτίωσης του εκεί υπάρχοντος από παλιά αλιευτικού καταφυγίου, διενεργήθηκε λεπτομερής υποβρύχια αποτύπωση των ορατών στον πυθμένα κτηριακών καταλοίπων.

Αποτυπώθηκε μια κτηριακή ενότητα, που αποτελείται από ορθογώνιους χώρους (δωμάτια) ενδεικτικών διαστάσεων 4,10 Χ 6,33μέτρα, 3,10 Χ 6,23μέτρα, 2,30 Χ 3,15 μέτρα, σε κάποια από τα οποία διασώζονται δάπεδα με κεραμική πλακόστρωση, που συνθέτουν μια εξαιρετικά επιμελημένη κατασκευή. Ανατολικά αυτών εντοπίζεται μεγάλος ορθογώνιος χώρος διαστάσεων 31,68 Χ 5,00 μέτρα με δάπεδο από ασβεστοκονίαμα, που τον οριοθετούν τοίχοι πάχους 45 και 60 εκατοστών, ενώ διακρίνονται και τμήματα πήλινων αγωγών. Πολλοί από τους τοίχους των κτηρίων αυτών σώζονται σε ικανό ύψος, περίπου μισό μέτρο πάνω από τη θεμελίωση, ενώ εντοπίστηκε λίθινο τμήμα, που φέρει ραβδώσεις ημιβυθισμένο, που δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για κίονα.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων προβλέπει τη διενέργεια υποβρύχιας ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή, ώστε να προσδιοριστεί η έκταση του βυθισμένου οικισμού αλλά και η χρονολόγησή του, και το σημαντικότερο να προσδιοριστεί εάν τα θεμέλια αυτά αποτελούν την προέκταση του αρχαίου παράλιου οικισμού του Κάτω Τρίτους που χρονολογείται, από τον 3ο αι. π.Χ. ως τον 3ο αι. μ.Χ.

Η υποβρύχια αποτύπωση πραγματοποιήθηκε από καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελούμενο από την καταδυόμενη Αρχιτέκτονα Αικατερίνη Ταγωνίδου, τον καταδυόμενο Πολιτικό Μηχανικό Αθανάσιο Στεργίου και τον Δύτη Βασίλη Γλέζο, με την αμέριστη βοήθεια του Δήμου Λέσβου.


Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην Τήλο

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στην Τήλο πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά το διάστημα 29 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου, όπου κατά την έρευνα επαναπροσδιόρισε δύο ήδη από το παρελθόν εντοπισμένα ναυάγια. Η ύπαρξη των ναυαγίων αυτών στον όρμο των Λιβαδίων της μακρινής Τήλου, μας δίνει νέα στοιχεία για τη ναυτική ιστορία του νησιού από τους αρχαίους ακόμα χρόνους.

Ναυάγιο 1

Πρόκειται για ναυάγιο ξύλινου σκάφους των χρόνων του μεσοπολέμου, το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 3028/02, και το σκαρί του οποίου σώζεται σε καλή κατάσταση με διαστάσεις 19μ. Χ 6μ. Το ναυάγιο εντοπίστηκε σε βάθος 10 μέτρων και σε 40 περίπου μέτρα νοτιοδυτικά της άκρης του υπάρχοντος μόλου. Στο σκάφος βρέθηκαν διαβρωμένοι πυροκροτητές και πολλές δεσμίδες φυσιγγίων, διάφορα σκεύη, κομμάτια από τον εξοπλισμό του πλοίου κ. ά.

Περιοχή που εντοπίζεται πλήθος οστράκων αμφορέων και τμήματα κεραμικής από χρηστικά αγγεία.
Η περιοχή αυτή εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας βραχώδους ακτής μέχρι τον φανό και σε βάθος μέχρι 20μ. Το μεγαλύτερο μέρος των αμφορέων ανήκουν σε ροδιακούς του 1ου αιώνα, γεγονός που συνηγορεί στην ύπαρξη ναυαγίου θαμμένου κάτω από την άμμο.


http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=49372
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 17 Φεβ 2012, 14:45

Κλοπή δεκάδων εκθεμάτων από το μουσείο αρχαίας Ολυμπίας

65 με 68 εκθέματα εκτιμάται πως έχουν κλαπεί από το παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Τους χώρους τόσο μέσα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και εκτός, ερευνούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ληστείας. Επίσης αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από υπάλληλους του μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο μουσείο, είτε όταν έφευγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των αρχαίων αντικειμένων που εκλάπησαν από τις περίπου πέντε προθήκες, ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα των απωλειών.

Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και εκτιμήσεις, οι ληστές έκλεψαν 65- 68 αρχαία αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα, όλα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες ήταν δύο κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιτέθηκαν στη γυναίκα φύλακα, την ώρα που αυτή απενεργοποίησε τον συναγερμό για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία. Με την απειλή όπλων την οδήγησαν στο εσωτερικό, όπου την έδεσαν σε καρέκλα, τη φίμωσαν και ανενόχλητοι έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα.

Την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/02/2012_428416
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

Re: Αρχαιολογικά νέα!!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό adonay » 09 Μαρ 2012, 00:04

Βράχος έκρυβε πανάρχαιο σπήλαιο

Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο εκατομμυρίων χρόνων με σταλαγμίτες και σταλακτίτες εντόπισαν θαμμένο στη γη οι μπουλντόζες στο χωριό Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου στη διάρκεια χωματουργικών εκσκαφών για την αποχέτευση του οικισμού. Το σπήλαιο, που έχει βάθος 6 μέτρα, βρέθηκε μέσα στο χωριό, δίπλα στο Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και 5 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, το σπήλαιο ήταν κάτω από έναν τεράστιο βράχο και η αποκάλυψή του έγινε τυχαία στη διάρκεια εργασιών εκβραχισμού από μηχάνημα σφύρα, προκειμένου να περάσουν τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού.


http://www.aegeussociety.org/gr/index.php/news/ethnos-17-02-2012/
In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in anqulo cum libro.
Άβαταρ μέλους
adonay
*Notes donor*
*Notes donor*
 
Δημοσιεύσεις: 1266
Εγγραφή: 02 Οκτ 2009, 16:18
Τοποθεσία: Αρχαιολογικό
Ευχαριστώ: 4

ΠροηγούμενηΕπόμενο


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις Ιστορικού Αρχαιολογικού

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες